Het Ethereum-ecosysteem is sneller dan ooit

Louise de Graaf


Het Ethereum (ETH) netwerk heeft in het verleden vaak kritiek gekregen vanwege zijn beperkte schaalbaarheid. Inmiddels is de situatie aanzienlijk verbeterd. Na meerdere updates kan het netwerk nu veel meer transacties verwerken, wat blijkt uit een recente mijlpaal die is bereikt.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum netwerk is sneller dan ooit

Het basisnetwerk van Ethereum, plus alle netwerken die erbovenop zijn gebouwd om het sneller te maken, noemen we samen het Ethereum-ecosysteem. Volgens data van analyse platform L2Beat blijkt dat dit ecosysteem een mijlpaal heeft neergezet. Het aantal transacties per seconde (TPS) tikte gisteren een recordaantal van 246,18 aan. Dit komt neer op ongeveer 21,2 miljoen transacties per dag.

Meer dan 41% van deze transacties vonden plaats op Xai, wat een nieuw netwerk is dat op Ethereum is gebouwd. Xai dient voor transacties binnen de gaming-industrie. Voor 10 juni lag het aantal transacties per seconde op het Xai netwerk nog rond de één per dag, maar dit steeg bijna dagelijks, met een piek van 101,72 TPS op 16 juni.

Andere topbijdragers waren het Base-netwerk van crypto exchange Coinbase, als ook Arbitrum (ARB). Deze droegen respectievelijk 33 en 21 aan TPS bij op 16 juni en behoorden daarmee tot een van de grootste bijdragers.

Wat betekent deze mijlpaal?

Ondanks de hoge TPS op het Xai netwerk, blijft de total value locked (TVL) op het platform beperkt. In totaal gaat het om $1,38 miljoen, wat aangeeft dat de meer dan 100 transacties per seconden, om slechts relatief kleine bedragen gaan. In tegenstelling hebben Base en Arbitrum een TVL van respectievelijk $7,4 miljard en $18 miljard. 

Steven Goldfeder van Offchain Labs vindt de TPS dan ook een overschatte maatstaf voor het meten van de prestaties van blockchains. Hij vergelijkt het met “het tellen van het aantal biljetten in je portemonnee zonder rekening te houden met de waarde ervan.” 


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Analisten optimistisch

Ondanks de recente daling van ETH  blijft de digitale munt volgens analisten veelbelovend. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onlangs Spot ethereum exchange-traded funds (ETF’s) goedgekeurd, wat een aanzienlijke investering van $4 miljard kan aantrekken. 

Analisten voorspellen dan ook een opwaartse trend met de verwachte lancering van de ETF’s in juli. Deze combinatie van factoren kan wijzen op een positieve toekomst voor de digitale munt, met potentiële aanzienlijke prijsstijgingen door toenemende investeerdersinteresse en een afnemend aanbod.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment