Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan

Louise de Graaf


Met de aankomende bitcoin (BTC) halving is er weer een belangrijke tijd aangebroken voor de bitcoin miners. Zij zijn namelijk degenen die direct de gevolgen ervaren van het belangrijke evenement dat geschreven staat in de code van Bitcoin. De productiekosten voor het minen van BTC zullen namelijk verdubbelen door de halving en dat gaat vanzelfsprekend niet zonder slag of stoot. Bankgigant JPMorgan denk dan ook dat veel miners hun koffers zullen pakken volgend jaar


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Daling Bitcoin rekenkracht

JPMorgan, een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke banken, heeft in een nieuw rapport een voorspelling gedaan over de mogelijke leegloop bij miners na de halving.

De halving, die voor april volgend jaar op de agenda staat, halveert de block reward van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Miners ontvangen deze beloning wanneer zij de strijd met de concurrentie hebben gewonnen en een nieuw transactieblok aan de blockchain toe mogen voegen.

Als gevolg van de halving halveert het aantal nieuwe in omloop gebrachte bitcoins, wat als positief gezien kan worden voor de bitcoin koers. Echter moeten de miners genoegen nemen met nog maar de helft in BTC-omzet. Hierdoor verdubbelen de kosten voor het minen van één BTC en zullen veel miners hun hoofd niet boven water kunnen houden.

JPMorgan verwacht dat de hashrate, ofwel de totale rekenkracht die miners tezamen inzetten, een daling van 20 procent zal ondergaan na de BTC halving:

‘’We schatten dat maar liefst 80 EH/s (of 20% van de netwerkhashrate) zou kunnen worden verwijderd bij de volgende halving doordat miner efficiënte hardware buiten gebruik wordt gesteld.’’

Simpel gezegd zullen de zwakste miners uitgeschakeld worden. Hierdoor zal de totale rekenkracht enkele tikken te verduren krijgen. Als gevolg zullen de overgebleven miners makkelijker nieuwe bitcoins kunnen delven.

Beursgenoteerde bitcoin miners

JPMorgan somt ook nog verschillende beursgenoteerde miningbedrijven op en wijst CleanSpark (CLSK) aan als de voorkeursoptie:

‘’Wij geloven dat CLSK, onze beste keuze, de beste balans biedt tussen schaalgrootte, groeipotentieel, energiekosten en relatieve waarde.’’

De investeringsfirma merkt op dat hoewel Marathon Digital de grootste operator is, zij ook de hoogste energiekosten en de laagste marges heeft.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment