Grote crypto belofte in campagne van Donald Trump

Louise de Graaf


Dit jaar staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het programma. In de aanloop hiernaartoe zijn de kandidaten al druk bezig met hun campagnes. Zo ook Donald Trump. Tijdens zijn campagne heeft Trump een crypto belofte gedaan. Hij heeft beloofd nooit een Central Bank Digital Currency (CBDC) toe te zullen staan.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Trump is anti CBDC

Donald Trump deed deze belofte op woensdag tijdens een speech in de staat New Hampshire.

“Als jullie president, zal ik nooit de creatie van een Central Bank Digital Currency toestaan. Zo’n munt zou de federale overheid volledige controle over je geld geven. Ze zouden je geld kunnen afpakken, en je zou niet eens doorhebben dat het weg is,”

Aldus Trump. Zijn belofte werd met luid gejuich en applaus ontvangen waarna Trump zijn fans prees voor hun intelligentie. Hij had niet verwacht dat de toeschouwers wisten wat een CBDC was. 

In het verleden was Trump overigens nog uitgesproken anti-crypto. Afgelopen augustus werd echter bekend dat Trump maar liefst $2,5 miljoen aan ethereum (ETH) in bezit had. Hij verdiende dit grotendeels met zijn populaire NFT collectie.

CBDC’s groot onderwerp in presidentsrace

Central Bank Digital Currencies zijn crypto munten uitgegeven door centrale banken. Vrijwel alle centrale banken ter wereld zijn bezig met het ontwikkelen van CBDC. De digitale versies van bestaande valuta zijn namelijk efficiënter en transparanter ten opzichte van bestaande valuta. In onder andere China en Nigeria zijn al CBDC’s in omloop. 

Maar zeker niet iedereen is gerust op de globale trend van CBDC’s. Zoals Trump beweert brengen CBDC’s ook privacy complicaties met zich mee.

Hoewel de Amerikaanse Federal Reserve nog geen concrete plannen heeft aangekondigd voor de lancering van een CBDC, is het wel een groot onderwerp in de race voor het presidentschap.

Met de uitspraak van Trump schaart hij zich achter de gouverneur van Florida en tevens republikeinse presidentskandidaat Ron DeSantis. In 2023 sprak de administratie van DeSantis zich ook al zorgelijk uit over CBDC’s.

“Als CBDC’s daadwerkelijk zo’n bedreiging voor onze burgerlijke vrijheden zijn als de meerderheid geloofd, dan hebben we geen tijd om te wachten. Als de Federal Reserve iets wil, dan zullen ze het proberen te krijgen. En het is onze taak om ze te stoppen.”

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment