Grote Bitcoin miner maakt zich zorgen om ‘crisis rond tekorten’

Louise de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Met de opmars van bitcoin (BTC) doen ook mining bedrijven goede zaken. Met de hoge bitcoin koers wordt er na een lange bearmarkt eindelijk weer winst gemaakt en mining bedrijven zijn druk bezig met zich de voorbereidingen op de aanstaande bitcoin halving. Zo ook het beursgenoteerde Riot Platforms, een gerenommeerde Amerikaanse miner.

Maar in diens jaarlijkse rapport waarschuwt Riot voor risico’s. Het bedrijf zegt zich namelijk zorgen te maken over het aanhoudende globale chip tekort. Riot verwacht voorlopig hoge kosten te blijven maken voor ASIC mining apparatuur. 


Bitcoins maken wordt steeds moeilijker, bereikt nieuw record

  • icon-mining

    Mining

Het globale chiptekort

De Bitcoin mining sector is een zeer competitieve sector. Na de aanstaande Bitcoin halving zal deze concurrentie enkel toenemen. Hierbij is een vereiste dat miners constant de beschikbare hash power, de Bitcoin mining computerkracht, op blijven schalen. En dit betekent het investeren in nieuwe mining apparatuur.

“Om te concurreren in deze zeer competitieve industrie moeten we blijven investeren in nieuwe miners. Zowel om oude te vervangen en om onze hash rate op te schalen om bij te blijven met een groeiend globale netwerk hash rate,”

Aldus Riot. De mining sector is hierbij afhankelijk van zeer gespecialiseerde ASIC chips, die door een hele selecte groep fabrikanten geproduceerd kunnen worden. 

“De huidige globale bevoorradingsketen crisis, samen met stijgende vraag naar computer chips, heeft een tekort aan halfgeleiders veroorzaakt,”

Aldus het bedrijf, dat verwacht dat dit aanhoudende tekort op de lange termijn tot problemen zal zorgen voor de operaties van het bedrijf. In december kocht Riot nog ruim 66 duizend miners ter waarde van 291 miljoen dollar van MicroBT. Dit was de grootste investering in mining apparatuur in de geschiedenis van het bedrijf.

Andere risico’s

Naast het aanhoudende risico omtrent het chip tekort is Riot ook afhankelijk van de bitcoin koers. De vraag naar bitcoin kan volgens het bedrijf ook stagneren of dalen. Dit zou op zijn beurt voor een druk op de balans zorgen.

Ook is regulatie een factor die een grote invloed heeft op de Amerikaanse mining industrie. Nieuwe klimaatwetgevingen in Texas en in de Verenigde Staten als geheel kunnen voor obstakels gaan zorgen.

“Nieuwe wetgevingen en groeiende regulatie in verband met klimaatverandering kunnen tot significante kosten leiden voor ons en onze leveranciers. Dit betreft kosten gerelateerd aan stijgende energievereisten, kapitaaleisen, milieu-audits en andere kosten die bij dergelijke regulaties komen kijken.” 

 


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment