Grootste Bitcoin miner ter wereld delft in december meer BTC dan ooit

Louise de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Het gaat momenteel uitstekend met veel bitcoin (BTC) miners. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de talloze uitbreidingen van de afgelopen maanden. Hierdoor was één van de grootste beursgenoteerde miners, Marathon Digital, in staat om meer BTC te delven dan ooit tevoren.


Cadeautje 🎉: Bitvavo geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Record voor bitcoin miner Marathon

In een persbericht heeft de beursgenoteerde miner (beurssymbool: MARA) onthuld hoeveel BTC het in december heeft gedolven en hoe de miningbezigheden er precies voorstaan. In december wist het 1.853 BTC binnen te slepen. Dat zou het hoogste aantal bitcoins zijn dat ooit door een beursgenoteerde miner in één maand is verdiend.

Het betreft een toename van 56% ten opzichte van november en 290% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Dat komt volgens het bedrijf voor een aanzienlijk deel door fors hogere transactiekosten.

Een andere belangrijke factor hierin is de vergrote productiecapaciteit. Marathon Digital heeft de afgelopen maanden verschillende uitbreidingen aangekondigd, maar het duurt doorgaans een tijd voordat de nieuwe hardware in gebruik is genomen. In december heeft de bitcoin miner zijn totale hashrate laten stijgen met 4% tot zo’n 24,7 exahash per seconde (EH/s).

Het overgrote deel van de productiecapaciteit bevindt zich nog steeds in de Verenigde Staten, maar het is inmiddels ook actief in Abu Dhabi. Daar is nu 2,7 EH/s in gebruik genomen, wat in januari uitgebreid zal worden naar 4,4 EH/s. Ook werkt Marathon inmiddels aan een joint venture in Paraguay, waar nu 0,3 EH/s met behulp van 2.110 ASIC-machines aan het netwerk gekoppeld is. Dit moet in het tweede kwartaal van 2024 worden uitgebreid naar 1,1 EH/s.

Ook heeft het bedrijf onlangs aangekondigd twee Amerikaanse mininglocaties over te nemen. Dit moet in januari voltooid zijn.

Miners optimistisch tijdens enorme groei

De ambitieuze groeiplannen waren onlangs voelbaar bij investeerders, Marathon Digital was plotseling het populairste aandeel op alle beurzen in de VS. Het was zelfs populairder dan Tesla. Inmiddels is de koers wel zo’n 22% gedaald.

In ieder geval waren miners de afgelopen tijd erg optimistisch, Marathon Digital is dus geen uitzondering. De hashrate haalde rond de kerstdagen opnieuw een recordhoogte. Ook concurrent Cipher Mining kondigde op woensdag een flinke uitbreiding aan.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment