Uit onderzoek is gebleken dat de kwantumcomputers zich vele malen sneller ontwikkelen dan gedacht. Met grote bedrijven die veel geld in deze technologie investeren, kan dit ook niet anders. Maar hoewel de technologie zich blijft ontwikkelen, lopen wetenschappers ook tegen problemen aan. Zou de kwantumcomputer door haar mogelijkheden ook crypto in gevaar kunnen brengen?
Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen tijdelijk gratis crypto
Kwantumtechnologie ontwikkelt zich tot gevaar voor crypto
Op 3 augustus publiceerde het kwantumbedrijf QuEra een onderzoek naar de ontwikkeling van de kwantumtechnologie. Zij ondervroegen 927 personen die betrokken zijn in het werkveld van kwantumcomputers. Uit het onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 74,9% van de ondervraagden denkt dat kwantumtechnologie in de komende 10 jaar een superieur alternatief zal zijn voor specifieke taken. Ook spreken deze personen over een snellere ontwikkeling dan verwacht. De vraag blijft echter wel of de ontwikkeling snel genoeg zal zijn.
Grote techbedrijven zoals Google en IBM zetten op dit moment vol in op de ontwikkeling van deze razendsnelle technologie. Toch is er een duidelijke verdeling te zien in de wetenschapswereld. Waar de ene groep onderzoekers zeer positief is over de mogelijkheden en toekomst van kwantumtechnologie, menen andere onderzoekers dat de technologie niet mogelijk zou zijn.
Moeilijk schaalbare technologie
Het is geen vraag meer of er al werkende kwantumcomputers bestaan. In Europa en China hebben bedrijven als Microsoft, Google, QuEra, IBM en D-Wave al meerdere van deze computers staan. De vraag is dan ook niet zo zeer of de technologie kan werken, maar meer waar het goed voor gebruikt kan worden en of het dan ook op grote schaal ingezet kan worden. Zolang kwantumcomputers geen duidelijke meerwaarde bieden ten opzichte van reguliere computers, zal de technologie wellicht niet aantrekkelijk genoeg zijn.
In 2019 verklaarde een theoretisch natuurkundige, Mikhail Dyakonov, dat de technologie een doodlopende weg zou zijn. Wetenschappers zouden volgens hem de problemen van ruis, schaalbaarheid en efficiëntie, om kwantumcomputers beter dan reguliere computers te maken, nooit kunnen oplossen.
In beginsel bouwde IBM een kwantumcomputer die erg groot was en heel erg duur. Hierdoor was het niet goed te produceren op grote schaal en liet de infrastructuur te wensen over. Het plaatje van een wel erg grote computer is bij vele mensen blijven hangen. Door de razendsnelle ontwikkelingen op onder andere het gebied van infrastructuur lijkt de technologie nu dichterbij dan ooit.
Toekomst voor kwantumcomputers
Het is niet mogelijk om kwantumcomputers te vergelijken met normale computers. Dit heeft te maken met de soorten taken die zij uitvoeren. Een nabije toekomst waarin iedereen een persoonlijke kwantumcomputer heeft is dan ook niet logisch en misschien ook niet het doel. Wel kunnen ze goed gebruikt worden voor grotere en complexere problemen. Zo zouden ze een belangrijk steentje kunnen gaan bijdragen in de voorspelling van het weer, verkeer en financiën. Het blijft dan ook de vraag of deze computers in de toekomst een gevaar kunnen opleveren voor grote cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) en hun netwerken.
Post Views: 747
Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!