Gepensioneerde man verliest $240.000 in crypto fraude

Louise de Graaf


Een 66-jarige gepensioneerde man uit Saskatchewan, een provincie in Canada, verloor maar liefst $240.000 door een cryptocurrency fraude. De man schreef zich in bij een exchange gelinkt aan het bedrijf Honeybadger Enterprises om cryptocurrency te kopen, maar kwam bedrogen uit. 

De Canadees ondertekende een machtiging waarmee het bedrijf geld kon opnemen van zijn Innovation Credit Union rekening om vervolgens aankopen mee te doen. Niet lang na zijn inschrijving werd het mailaccount van de man gehackt. Iemand anders kon vervolgens op naam van de 66-jarige crypto’s blijven kopen. De man heeft het bedrijf aangeklaagd en wil zijn geld terugzien.

Een oplossing bleek niet zo eenvoudig. De rechter stelde dat de cryptocurrency waarschijnlijk nooit teruggevonden zouden worden en de vraag was wie het verlies moest dragen. De gedupeerde man stelde dat de crypto aankopen niet heeft aangevraagd of ontvangen. Honeybadger Enterprises beweerde recht te hebben op het geld omdat het de cryptocurrency had overgemaakt volgens de ontvangen mail instructies. Uiteindelijk besliste de rechter ten gunste van HoneyBadger. 

De fondsen zullen voorlopig bevroren worden tot de zaak opnieuw voor de rechtbank komt Er zal moeten worden besloten wie aansprakelijk is voor het verlies of beide partijen moeten een overeenkomst bereiken.

Fraude bereikt piek in derde kwartaal 

Hacks komen helaas vaker voor in de crypto sector. Hoewel decentralisatie met veel voordelen komt, kan het ook voor problemen zorgen. Het is daarom extra belangrijk om secuur om te gaan met je crypto bezittingen. 

De crypto sector beleefde opnieuw een piek in fraude-incidenten. Uit recente gegevens blijkt er een toename van meer dan 150% in het aantal incidenten tussen juni en september 2023, vergeleken met dezelfde periode in 2022. Waar er vorig jaar 30 aanvallen werden geregistreerd, is dit aantal gestegen naar 76, resulterend in een verlies van bijna $700 miljoen. Het grootste risico lijkt binnen Decentralized Finance (DeFi), waarbij 72,9% van het totale verlies werd geregistreerd, tegenover 27,1% bij gecentraliseerde platforms. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment