Gaat bitcoin gered worden door de halving en de ETF’s?

Louise de Graaf


Hoewel de bitcoin (BTC) flink is ingezakt de afgelopen week is er toch reden tot optimisme. Naar verwachting zal bitcoin de komende maanden namelijk alleen maar schaarser worden, en dus waardevoller. Dit heeft te maken met twee belangrijke factoren: de aanstaande bitcoin halving en de groeiende vraag naar bitcoin vanwege de recent gelanceerde ETF’s.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin wordt schaarser

Hoe schaarser bitcoin is, des te meer het waard wordt. Er zijn dan namelijk minder bitcoin beschikbaar om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit is het ultieme recept voor een groei in waarde. Een van de grootste katalysatoren van de toenemende bitcoin schaarste is de halving die elke vier jaar plaatsvindt.

Tijdens de halving worden de beloningen voor bitcoin miners gehalveerd. Vanaf de volgende halving wordt tijdens elk block de helft minder bitcoin in omloop gebracht. En de volgende halving komt steeds dichterbij. Hij staat namelijk in april al op de planning.

Elke vier jaar vindt deze halving plaats, en deze gaat vrijwel altijd gepaard met forse prijsstijgingen als gevolg van de toegenomen schaarste. Maar deze keer valt de halving samen met een andere factor. Namelijk de lancering van de Amerikaanse bitcoin ETF’s. Naar verwachting zal de komende maanden de vraag naar bitcoin drastisch gaan stijgen als gevolg van toenemende institutionele interesse.

Fundament ziet er goed uit

Hoewel de lancering van de bitcoin ETF’s een ‘sell the news’ evenement bleek, lijken langetermijn bitcoin bezitters geen krimp te geven. Mitchel Askew van Blockware meldt via X dat 70 procent van alle bitcoin al langer dan een jaar onbewogen is. Er lijkt dus een gebrek aan verkoop liquiditeit te zijn. Ook Askew verwacht dat de vraag naar bitcoin zal gaan toenemen.

“De nieuwe vraag van ETF’s, die langzaam op gang zal komen, niet in een keer, zal een ongelooflijke toevoer illiquiditeit tegenkomen.”

Zoals Askew zegt zal de toenemende vraag een kwestie van tijd zijn. Vooralsnog doet de crypto markt het even rustig aan en lijkt de markt bij te komen van de geweldige opmars van de afgelopen maanden. Volgens de data maken de lange termijn bezitters van bitcoin zich echter totaal geen zorgen en hebben ze het volste vertrouwen in een verdere koersstijging.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment