Fed update zorgt voor paniek

Louise de Graaf


Vorige week is het maandelijkse inflatiecijfer voor de Verenigde Staten onthuld, en kort hierna volgde de beleidsupdate van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank was iets strenger dan verwacht, en de markt reageerde daarom geschrokken. Dit is ook terug te zien in de resultaten van de verschillende crypto-beursproducten, want die zagen vorige week veel geld vertrekken.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Crypto ETF’s zien enorme outflows

In zijn wekelijkse onderzoeksrapport schrijft crypto-beursfondsuitgever CoinShares dat de zoals gewoonlijk gemeten fondsen zijn gekrompen met 600 miljoen dollar. Dat is het grootste bedrag sinds halverwege maart; toen krompen ze met bijna 1 miljard dollar. Ook is het nogal een contrast vergeleken met twee weken geleden, toen groeiden ze nog met 2 miljard dollar.

Volgens CoinShares komt de kapitaalvlucht waarschijnlijk doordat de Fed een strenge woordkeuze had tijdens de FOMC-vergadering van afgelopen woensdag. De centrale bank verwacht dat het dit jaar maar één keer de beleidsrente zal verlagen om de inflatie in toom te houden. De markt verwachtte tot nu toe twee renteverlagingen. Na deze tegenvaller daalden de koersen van veel cryptocurrencies bijna direct.

Dit is goed terug te zien in de gegevens van de beursfondsen. Die voor bitcoin (BTC) krompen met 621 miljoen dollar. De spot-ETF’s vormden daar het overgrote deel van. Volgens data van The Block ging het om 580,6 miljoen dollar, de rest van het bedrag zal van op bitcoin-futures gebaseerde ETF’s zijn.

Grayscale’s GBTC vormde hier zoals meestal het overgrote deel van. Volgens CoinShares verloren Grayscale’s ETF’s bij elkaar 273 miljoen dollar. Die van Fidelity krompen met 146 miljoen dollar. ARK Invest en 21Shares verloren samen ook een opvallend groot bedrag van 150 miljoen dollar. Ook groeiden de ETF’s die short zijn op bitcoin met 1,8 miljoen dollar, wat suggereert dat meer iets handelaren verwachten dat de bitcoin koers zal dalen.

Altcoins blijven juist sterk

Tegelijkertijd zijn niet alle resultaten van vorige week negatief. Veel fondsen voor altcoins groeiden namelijk licht, die voor ethereum (ETH) groeiden zelfs met 13,1 miljoen dollar. De fondsen voor Ripple’s XRP groeiden met 1,1 miljoen dollar. De enige andere genoemde categorieën die geld zagen vertrekken waren de beursproducten voor solana (SOL) en voor meerdere activa onder één paraplu.


Post Views: 2.069Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment