FBI opent jacht op daders achter neppe Bitcoin ETF tweet 

Louise de Graaf


Eergisteren veroorzaakte een tweet, afkomstig van het officiële X-account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), een achtbaan van emoties en marktbewegingen. Deze tweet betrof de goedkeuring van Bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s)​​, maar het bleek al snel dat het account van de SEC was gehackt. De Amerikaanse FBI is niet te spreken over deze actie, en is een onderzoek gestart. Bijzonder slecht nieuws voor de daders.


Bitcoin straks betaalmethode bij winkel-reus met miljoenen klanten

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF fake news

De tweet, die op 9 januari werd gepubliceerd en vervolgens verwijderd, leek aanvankelijk positief nieuws voor de Bitcoin gemeenschap. Deze vermeende goedkeuring zou een keerpunt zijn in de geschiedenis van cryptocurrency, aangezien het de eerste keer zou zijn dat de SEC een dergelijk fonds goedkeurt. Echter, de realiteit bleek anders. SEC-voorzitter Gary Gensler bevestigde al snel dat het account was gecompromitteerd en dat het bericht vals was. De onverwachte wending veroorzaakte aanzienlijke volatiliteit in de BTC koers, wat een sterke invloed had op de algehele markt.

De impact van de neppe tweet was aanzienlijk. De bitcoin koers die eerst flink steeg, kelderde later tot een aanzienlijk lager niveau, wat leidde tot aanzienlijke liquidaties. Bijna 90 miljoen dollar aan bitcoin-posities werd geliquideerd, zowel in long- als short-posities. In de bredere crypto-markt werden voor meer dan 221 miljoen dollar aan posities geliquideerd. Dit incident toont de fragiliteit en gevoeligheid van de crypto-markt voor nieuws en geruchten.

FBI opent de jacht

Inmiddels heeft de SEC aangekondigd samen te werken met de FBI en hun interne Office of the Inspector General om dit incident grondig te onderzoeken en te achterhalen hoe deze foutieve informatie kon worden verspreid, dat meldt onder meer Reuters. Ook zal worden achterhaald wie achter de hack zit. Mochten de dader(s) gepakt worden, dan kan hen een aardige straf te wachten staan.

Zelfs Amerikaanse senatoren spraken zich uit over het nepnieuws en dat het een schande is dat dit kon gebeuren. Het is duidelijk dat de schok groot was.

Dit vervelende voorval benadrukt de invloed van sociale media en officiële kanalen op de cryptomarkt, vooral in een tijdperk waarin informatie razendsnel verspreid wordt. Dit incident toont duidelijk aan dat één enkele tweet het potentieel heeft om de gehele markt te doen schudden.

Post Views: 38

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment