Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

Louise de Graaf


Europa wil de crypto-markt steeds scherper aantrekken. De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft nieuwe richtlijnen aangekondigd die van toepassing zijn op alle crypto bedrijven in Europa.


Overheid Zuid-Korea waarschuwt voor handel in bitcoin ETF’s

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Europese Bankautoriteit breidt richtlijnen voor crypto bedrijven uit

De EBA is de bankwaakhond van de Europese Unie en heeft de nieuwe richtlijnen aangekondigd middels een persbericht op 16 januari.

Volgens de nieuwe richtlijnen van de EBA zijn crypto-bedrijven in de EU verplicht zich strak te houden aan anti-witwas- en terrorismefinancieringsmaatregelen.

De EBA wil met de uitbreiding van de bestaande maatregelen een uniforme benadering invoeren voor zogeheten crypto-asset service providers (CASP’s), oftewel crypto-dienstverleners.

Volgens de EBA kunnen deze dienstverleners misbruikt worden voor financiële criminaliteit. De bankautoriteit zegt dat de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering toenemen door de hoge snelheid van crypto transacties. Ook vinden zij  het riskant dat sommige producten en platformen de identiteit van de gebruiker verbergen.

De EBA eist daarom dat Europese crypto-bedrijven zich bewust maken van deze risico’s en effectieve maatregelen invoeren om ze tegen te gaan.

“De risico’s hiervan kunnen groter zijn, bijvoorbeeld vanwege de snelheid van de overdracht van crypto-activa of omdat sommige producten functies bevatten die de identiteit van de gebruiker verbergen. Daarom is het belangrijk dat CASP’s op de hoogte zijn van deze risico’s en maatregelen nemen die deze effectief te verzachten,” aldus het persbericht.

Nieuwe crypto richtlijnen gelden ook voor andere financiële instellingen

De nieuwe richtlijnen gelden overigens ook voor andere financiële instellingen die te maken hebben met crypto-dienstverleners of anderzijds blootgesteld zijn aan cryptovaluta.

“Gezien de onderlinge afhankelijkheid van de financiële sector omvatten de nieuwe richtlijnen ook richtlijnen voor andere krediet- en financiële instellingen die CASP’s als klant hebben of die zijn blootgesteld aan crypto-activa”, aldus de EBA.

De desbetreffende regelgevende instanties in Europese landen moeten binnen twee maanden na publicatie doorgeven of de crypto bedrijven in hun landen voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

De nieuwe richtlijnen zullen zelf vanaf 30 december van kracht gaan. Rond dezelfde tijd zal ook de nieuwe Markets in Crypto Assets (MiCA) wet in werking treden.

Onlangs was nog op Crypto Insiders te lezen dat maar liefst 1.000 nieuwe crypto-dienstverleners in Europa in 2023 erbij kwamen.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Post Views: 106Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment