EU legt €800.000 neer voor onderzoek naar schade door bitcoin mining

Louise de Graaf


De Europese Unie is al lang erg sceptisch op het energieverbruik van crypto. Met name de coins die het consensusmechanisme Proof-of-Work (PoW) gebruiken, zoals bitcoin (BTC), vindt de overheid problematisch. Maar wat de effecten op het milieu (en op de klimaatdoelen) zijn vindt het nog vrij onduidelijk, en daar moet een nieuw onderzoek verandering in brengen.

EU onderzoekt invloed Bitcoin op klimaat

In een gepubliceerd contract vraagt de Europese Commissie bedrijven om onderzoek te doen naar de effecten van de crypto-industrie in het algemeen op het milieu. Het instituut is bereid om hier 800.000 euro (exclusief omzetbelasting) voor neer te tellen, het rapport zal dus nogal wat inhoud moeten hebben.

Onderzoekers mogen het rapport bovendien inleveren in verschillende talen, waaronder in het Engels en in het Nederlands. Het zal gebruikt worden bij verdere maatregelen om de impact van crypto op klimaatverandering te beperken. Zo wil de EU in de toekomst efficiëntielabels voor blockchains introduceren.

Er is bewijs dat crypto-activa veel schade kunnen veroorzaken aan het klimaat en het milieu, wat [de EU’s] doestelling om de uitstoot van broeikasgassen zou kunnen schaden,” schrijft het instituut in het contract. Dat suggereert dat de standaard wellicht onderdeel zal worden van toekomstige wetgevingen.

Crypto mining niet verboden in Europa

De commissie is zich volgens het contract al bewust van het feit dat het ene consensusmechanisme energie-intensiever is dan het andere. Eigenlijk wisten we dat al langer, zo dreigde een Europese toezichthouder vorig jaar nog een algeheel verbod voor bitcoin mining. Dit onderwerp bereikte ook het Europees Parlement, maar uiteindelijk werd het niet ingevoerd. Een meerderheid was namelijk alsnog tegen het voorstel.

In China is dat wel anders, daar is crypto mining sinds 2022 in elke provincie volledig illegaal. Tegelijkertijd zet Rusland juist groot in op deze subsector. Het land is namelijk het thuis van veel bitcoin miners, waardoor zij gezamenlijk de op één na hoogste hashrate hebben. Alleen in de Verenigde Staten is de sector groter.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment