Ethereum transactiekosten exploderen weer door nieuwe crypto hype

Louise de Graaf


Ethereum (ETH) heeft de laatste jaren vaker last gehad van torenhoge transactiekosten.

Dat was niet altijd een slecht teken; de stijgende kosten waren immers het resultaat van een toename in gebruikers. Dat had vaak met nieuwe rages te maken, zoals de komst van NFT’s.

Desondanks schrok het ook veel gebruikers af en wederom zien we de kosten weer hard stijgen door een nieuwe hype.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Ethereum kosten schoten hard omhoog

Transactiekosten op Ethereum worden ook wel gas fees genoemd en worden uitgedrukt in gwei. Een gwei staat gelijk aan 0,000000001 ETH.

Volgens data van Ycharts kwam de gemiddelde gas prijs op 8 februari op 60,79 gwei uit en op 9 februari op maar liefst 71,42 gwei uit. Dat was het hoogst niveau sinds mei 2023, meer dan 8 maanden geleden.

Volgens data van Etherscan waren er op 9 februari genoeg momenten dat de kosten in de buurt kwamen van 100 gwei. Een aantal pieken kwam zelfs zo hoog uit als 370 gwei.

ERC-404: een nieuwe crypto hype?

Meerdere factoren lijken bij te dragen aan deze toename in de kosten. De eerste is wellicht de komst van een nieuwe tokenstandaard op Ethereum: ERC-404.

De meeste crypto op Ethereum volgen de ERC-20 standaard. De meeste NFT’s volgen daarentegen de ERC-721 standaard.

ERC-404 is een nieuwe ‘hybrid’ standaard die ERC-721 en ERC-20 combineert. Dit maakt zogenaamde ‘gefractioneerde’ NFT’s mogelijk. Het maakt het mogelijk voor gebruikers (of wallets) een deel van een enkele NFT te bezitten.

De NFT wordt dan opgesplitst in meerdere delen. Het wordt daarmee mogelijk om ook een deel van een NFT te verhandelen en niet alleen het geheel. Het is (nog) geen officiële standaard.


Ethereum op rand van mijlpaal, sleutelupdate succesvol doorstaan

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Pandora, Pudgy Penguins, Dencun en ETF’s

Op 5 februari lanceerde een nieuwe project genaamd pandora (PANDORA) op Ethereum met de nieuwe ERC-404 standaard. De koers van pandora was afgelopen week met meer dan 2.000% gestegen

Gedurende het weekend daalde de prijs echter met meer dan 50% en ook de transactiekosten namen weer drastisch af. Volgens Etherscan zijn de transactiekosten inmiddels gedaald naar zo’n 20 gwei. In het weekend neemt normaliter de activiteit af.

Desalniettemin zijn er ook andere factoren die waarschijnlijk bijdragen aan de stijgende kosten. Zo blijkt ook weer het NFT volume toe te nemen door de populariteit van de zogenaamde ‘Pudge Penguins.’

Daarnaast komt de lancering van de volgende grote update voor Ethereum steeds dichterbij en groeit langzaamaan de hype omtrent de mogelijke goedkeuring van de eerste ethereum spot exchange-traded funds (ETF’s) in de VS.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment