Ethereum staking wordt vereenvoudigd dankzij update MetaMask wallet

Louise de Graaf


Metamask, de meest gebruikte wallet voor het Ethereum (ETH) netwerk, heeft een nieuwe update uitgerold. Met de komst van ‘Validator Staking’ maakt MetaMask het eenvoudig voor gebruikers om zelf een eigen validator node te draaien, en dus actief bij te dragen aan de blockchain van Ethereum.


Ethereum oprichter stelt fikse wijziging van het netwerk voor

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Nieuwe Ethereum staking dienst

MetaMask kondigde gisteren de nieuwe stakingdienst aan, waarmee individuen het netwerk kunnen beveiligen en beloningen kunnen verdienen, zonder de noodzaak van geavanceerde technische expertise.

Eerst even wat achtergrondinformatie. Ethereum is een Proof-of-Stake (PoS) blockchain, wat betekent dat validators het netwerk draaiende houden. Een minimale inleg, ofwel ‘stake’,  van 32 ETH is vereist om jezelf tot validator te bekronen. Validators valideren transacties en voegen nieuwe transactieblokken toe aan de blockchain.

Het runnen van een eigen validator node kan nogal ingewikkeld zijn en vereist bovendien de juiste hardware. MetaMask hoopt met zijn nieuwe dienst de drempel te verlagen.

Met MetaMask’s Validator Staking neemt MetaMask de operationele aspecten van het draaien van een validator node op zich, waardoor het validatieproces een stuk toegankelijker wordt. Gebruikers hoeven geen hardware aan te schaffen of zich bezig te houden met technische details.

De nieuwe dienst maakt gebruik van de staking-infrastructuur van blockchain-technologiebedrijf Consensys. Consensys “heeft in de ruim twee jaar dat het operationeel is nog nooit slashing strafverminderingen ontvangen, ondanks het beheer van meer dan $2 miljard aan ETH over meer dan 33.000 validators,’’ aldus MetaMask.

Staking via MetaMask levert momenteel 3,8 procent rendement per jaar op, maar het platform hanteert ook een commissie van 10% op de validatorbeloningen.

Ethereum decentralisatie

MetaMask’s nieuwe dienst komt de decentralisatie van Ethereum ten goede. Een breder scala aan mensen kan nu namelijk bijdragen aan de beveiliging van het netwerk.

Ethereum vangt veel kritiek om zijn centralisatie, aangezien het valideren van transacties veelal uit handen wordt gegeven aan grote gecentraliseerde partijen. De vereiste van 32 ETH speelt hierbij een grote rol.

De nieuwe dienst van MetaMask zal logischerwijs geen desastreuze verandering teweegbrengen op dit vlak, maar het is nog altijd een gunstige ontwikkeling.

Er wordt bovendien benadrukt dat je middels de nieuwe dienst de volledige controle behoudt over je gestakete ether en de verkregen beloningen.

Post Views: 43

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment