Ethereum rolt grote update uit, maar stuit op testnet problemen

Louise de Graaf


Er wordt nog altijd hard gesleuteld aan het Ethereum (ETH) netwerk en de volgende grote langverwachte lanceerde gisteren.

Althans, de Dencun upgrade werd gelanceerd op het Goerli testnet van Ethereum, maar dat verliep niet zonder problemen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Ethereum Dencun update en proto-danksharding

De Dencun update is een van de grootste en langverwachte updates voor Ethereum. Het moet namelijk het zogeheten Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844 introduceren, beter bekend als de ‘proto-danksharding’ methode.

Dit is een mechanisme dat de schaalbaarheid en snelheid van het Ethereum netwerk aanzienlijk moet verbeteren door data tijdelijk buiten het netwerk (off-chain) op te laten slaan.

Ook moet het transactiekosten voor de zogeheten layer-2 netwerken als polygon (MATIC), arbitrum (ARB) en optimism (OP) verlagen.

De update werd vanochtend op 17 januari om 07:32 Nederlandse tijd gelanceerd. Het bereikte echter geen consensus en werd daarom niet gefinaliseerd.

Langverwachte ETH update zorgt voor chain split op testnet

De update kwam meerdere obstakels tegen waaronder een zogeheten ‘chain split’. Dit gebeurde doordat de verschillende clients van de software synchronisatieproblemen ondervonden.

Momenteel zoeken de ontwikkelaars uit wat er misging en werken zij aan een oplossing. Het netwerk kan vooralsnog de update niet finaliseren. De Ethereum ontwikkelaars melden dat het ook te maken heeft met de lage participatiegraad voor de update, wat ze al hadden verwacht.

Dit is de reden waarom dergelijke grote updates in fases over verschillende testnets worden uitgevoerd voordat het mainnet, of hoofdnetwerk, aan de beurt is. Dit soort obstakels zouden namelijk anders voor grote problemen kunnen zorgen.

Goerli is echter pas het eerste testnet data an de beurt is voor de Dencun update. Op 31 januari volgt het volgende testnet: Sepolia. Het is nog onbekend wanneer het mainnet precies aan de beurt is, maar de verwachting is dat het voor het einde van het huidige kwartaal zal zijn.

De ETH koers reageert vooralsnog niet op het nieuws. De ETH koers bewoog de afgelopen 24 uur vooral met bitcoin mee en bereikte gisterenavond een  piek vlak boven $2.600 voordat de koers tegen vanochtend terugvalt naar $2.550.

Het nieuws van de chain split werd vanochtend ook bevestigd tijdens de livestream van de lancering op YouTube.

Post Views: 26

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment