Ethereum oprichter bezorgd maakt zich grote zorgen om AI en crypto-stagnatie

Louise de Graaf


Het Ethereum (ETH) netwerk is in hele korte tijd razend populair geworden. Daardoor is Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin tegelijkertijd één van de meest populaire personen in de crypto-industrie. Hij voorziet helaas een moeilijke tijd voor meerdere industrieën, maar Ethereum kan volgens hem een deel van de oplossing vormen.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Vitalik Buterins zwaarmoedig over AI, internet en crypto

Afgelopen woensdag was hij te gast bij een Ask-Me-Anything-aflevering van Dan Romero op de Web 3.0-applicatie Farcaster, waar hij aan Dan Romero een wat zwaarmoedig wereldbeeld schetste. Hij maakt zich zorgen om Artificial Intelligence (AI), een dystopische toekomst van het internet en om stagnatie in de crypto-industrie.

Stagnatie van crypto zal je misschien verbazen, want momenteel is er juist veel optimisme rondom adoptie door grote instituten. Zo staat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) volgens experts op het punt om verschillende bitcoin (BTC) spot-ETF’s goed te keuren, en grote bedrijven zoals BlackRock en JPMorgan zijn steeds vaker bezig met blockchain.

Ook houdt hij het voor mogelijk dat vechten voor internetprivacy en ‘open internet-infrastructuur’ verspilde moeite gaat zijn.

Ethereum oplossing voor AI-probleem?

Maar Buterin heeft een nog veel grotere zorg, waar hij veel meer over nadenkt. Hij denkt dat vooruitgang in AI existentiële risico’s kan vormen. “De techno-politieke vraagstukken zullen gewoon worden bepaald door wat er rondom AI gebeurt,” aldus de Ethereum-programmeur. In ieder geval onderzoekt Buterin of de Ethereum-gemeenschap bij kan dragen aan oplossingen, en wat die oplossingen in zouden houden.

Helaas is er geen gebrek aan bezorgheid rondom AI. Zo riepen verschillende expert eerder dit jaar op om de ontwikkeling van AI bewust te pauzeren, om zo goede regels voor de ontwikkeling ervan te vormen. Onder die experts waren zelfs veel mensen van bedrijven die baat hebben bij zo snel mogelijke vooruitgang.

Eerder deze zomer werd Worldcoin geïntroduceerd. Hiermee krijgt iedere eigenaar van een WLD-adres een digitale identiteit én een basisinkomen. Critici noemen het een dystopische nachtmerrie, maar het moet er ook voor zorgen dat mensen een kans maken tegen AI. Want het is regelmatig nagenoeg onmogelijk om een AI-model online te onderscheiden van een ‘echt’ persoon. Ook op dit project had Buterin aardig wat kritiek.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment