Ethereum op rand van mijlpaal, sleutelupdate succesvol doorstaan

Louise de Graaf


De volgende grote update voor het Ethereum (ETH) netwerk komt steeds dichterbij. De nieuwste grote update, genaamd Dencun, werd afgelopen nacht uitgerold op het ‘Sepolia’ testnetwerk.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Ethereum update in komende weken na succesvolle test

De lancering op het Sepolia testnet volgt na de uitrol op het ‘Goerli’ netwerk eerder deze maand. Dat betekent dat er nog slechts een testnet te gaan is voordat het echte werk kan beginnen.

Dat zou dus kunnen betekenen dat Dencun al in februari wordt geïntroduceerd op het hoofdnetwerk van Ethereum.

Alhoewel de uitrol op het Goerli testnet eerder deze maand niet helemaal zonder problemen verliep, was dat niet het geval voor Sepolia. De ontwikkelaars melden dat de update zonder problemen is verlopen.

Het volgende testnet dat aan de beurt is, is Holesky, en de uitrol hierop staat al gepland voor 7 februari, precies over een week. Daarna zullen de ontwikkelaars een datum vaststellen voor de uitrol op Ethereum zelf, wat mogelijk in de weken daarna zal zijn.

De introductie van proto-danksharding op Ethereum

Dencun staat ook bekend als de ‘proto-danksharding’ update. Met de introductie van ethereum improvement proposal (EIP) 4844, wordt proto-danksharding ingevoerd op het netwerk.

Het is een vroege stap in de implementatie van danksharding, een methode om de schaalbaarheid en efficiëntie van het Ethereum netwerk te verbeteren. Proto-dankscharding zal hiervoor de basisstructuur aanleggen waardoor verwerken van gegevens wordt geoptimaliseerd.

Er wordt daarmee een nieuw soort transactietype op Ethereum geïntroduceerd met zogenaamde “blobs” van data. Dit zijn datapaketten die buiten de Ethereum blockchain worden opgeslagen in een speciaal daarvoor ingerichte laag.

Dat moet de druk op Ethereum ontlasten en voor snellere en goedkopere transacties zorgen op zogeheten layer-2 netwerken als Polygon (MATIC), Optimism (OP) en Arbitrum (ARB).


Hoe “buy the rumour, sell the news” de bitcoin koers en ETF beïnvloeden

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

De ethereum ETF en ETH prijs

Eerder vandaag was nog op Crypto Insiders te lezen dat Standard Chartered, een grote Britse bank, verwacht dat de Amerikaanse toezichthouder in mei de eerste ethereum spot ETF’s zal goedkeuren.

De bank verwacht ook dat de ETH prijs daardoor in de komende maanden met meer dan 70% zal stijgen naar $4.000.


Post Views: 13

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment