Ethereum niet meer deflatoir: kosten op historisch dieptepunt

Louise de Graaf


De crypto-industrie maakt een tumultueuze periode door. Ook ethereum (ETH), de een na grootste crypto ter wereld, heeft moeite met de bearish druk en dat leidt tot een opmerkelijke ontwikkeling.

Ethereum ervaarde hoge transactiekosten tijdens de bullmarkt vanwege de drukte op het netwerk. Inmiddels zijn de transactiekosten echter gedaald naar een historisch dieptepunt.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Ethereum gasprijzen dalen naar dieptepunt

De gemiddelde gas fee, of transactiekosten, op Ethereum daalde deze week naar 8,8 gwei. Dit overtreft het vorige record van 8,9 gwei per transactie wat dateert uit januari 2020. Eén gwei, ook wel gigawei, staat gelijk aan 0,000000001 ETH. De aanduiding wordt gebruikt als eenheid om de transactiekosten op het ETH-netwerk te berekenen.

Deze opvallende daling van de transactie kosten op de blockchain van Ethereum is gedeeltelijk te danken aan het groeiende gebruik van zogeheten layer-2 schaaloplossingen. Door de opkomst van deze tweede laag netwerklaag, zoals Optimisme en Arbitrum, kunnen transacties verwerkt worden buiten de ‘hoofdchain’ van Ethereum.

Niet alleen zorgt dit voor snellere transacties, het vermindert ook de congestie op het hoofdnetwerk. Deze layer-2 schalingsoplossingen verlichten de overbelasting van het netwerk.

Meerdere layer-2 netwerken zien dit jaar een hoge mate van adoptie. De totale vergrendelde waarde (TVL) is verdubbeld naar bijna $10,5 miljard. Daarentegen is juist de TVL op Ethereum het afgelopen jaar met 30% gedaald naar net geen $20 miljard.

ETH momenteel niet meer deflatoir

De andere grote reden voor de daling van de transactiekosten is de bearmarkt. Er wordt de laatste maanden opvallend weinig verhandeld waardoor de drukte afneemt. Ook staat de interesse in bijvoorbeeld NFT’s momenteel op een laag pitje. Het gemiddelde aantal wekelijkse transacties is met zo’n 20% afgenomen.

Ethereum ontving enkele jaren geleden een belangrijke update. Sindsdien wordt een deel van de kosten na elke transactie vernietigd. Door de enorme drukte op het netwerk, werd er zelfs meer ETH vernietigd dan werd gecreëerd. Dit zorgde ervoor dat ETH deflatoir werd.

De afgelopen tijd is dit echter niet meer het geval. Volgens gegevens van Ultra Sound Money is het aanbod afgelopen maand met 30.000 ETH toegenomen, een stijging van 0,3%.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment