Emoji’s zijn glazen bollen die de bitcoin koers kunnen voorspellen

Louise de Graaf


Waarschijnlijk ben je wel bekend met emoji’s, de kleine kleurrijke icoontjes die we gebruiken om emoties over het internet uit te drukken.

Uit een zeer opmerkelijk onderzoek blijkt dat ze niet alleen handig zijn om emotie te communiceren, maar dat ze zelfs accuraat de bitcoin (BTC) koers kunnen voorspellen.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto

Emoji’s kunnen bitcoin koersstijging voorspellen

Een team van onderzoekers uit Europa en Azië onderzochten onlangs of emoji’s bewegingen op de crypto-markt kunnen voorspellen.

De wetenschappers hebben twee algoritmes hiervoor ontwikkeld die het gebruik van emoji’s op sociale mediaplatformen analyseren.

Het onderzoek toont aan dat positieve emoji’s op Twitter voorafgaan aan gunstige bewegingen op de crypto-markt.

Een trend van positieve emoji’s kan dus een bitcoin prijsstijging voorspellen, zeggen de onderzoekers:

“De sterke voorspellende band tussen hoge niveaus van positief sentiment en daaropvolgende prijsstijgingen van BTC suggereert dat een optimistische online dialoog, gesymboliseerd door positief ontvangen emoji’s, dient als een barometer voor marktsentiment,” aldus het onderzoeksteam.

Handelsstrategie met AI overtreft crypto trends

De onderzoekers maakten gebruik van GPT-4, de nieuwste versie van de populaire ChatGPT artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie.

Ze analyseerden enorme hoeveelheden crypto gerelateerde berichten op Twitter op het sentiment. Voor hun onderzoek pasten de wetenschappers een relatief eenvoudige methode toe

Als het sentiment qua emoji’s beduidend positief is op een bepaalde dag, kochten de onderzoekers bitcoin. Deze verkochten ze dan weer een dag later.

Merkwaardig genoeg resulteerde deze strategie in consistente positieve winsten die de algemene marktrends overtroffen.

De onderzoekers ontdekten dat een tijdspanne van ongeveer 30 tot 40 dagen een evenwichtig venster biedt dat zowel lang genoeg is om het sentiment te meten, als kort genoeg is om gevoelig te blijven voor recente veranderingen.

Dat maakt deze strategie echter niet vlekkeloos. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met extra handelskosten. De resultaten worden waarschijnlijk ook beïnvloed tijdens welke cyclus van de markt je het onderzoek uitvoert.

Desondanks is het een opvallende ontwikkeling. Het toont niet alleen aan dat het marktsentiment de koersen beïnvloedt, maar ook dat AI de mogelijkheid biedt om hierop in te spelen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment