Elon Musk wederom aangeklaagd door financiële toezichthouder

Louise de Graaf


Elon Musk heeft wederom ruzie met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De financiële toezichthouder klaagt hem weer aan. Volgens de SEC heeft Musk eerder dit jaar geweigerd mee te werken aan een onderzoek omtrent de Twitter aankoop van Musk. Dit meldt het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC.

Financiële toezichthouder klaagt Elon Musk weer aan

In mei dit jaar riep de SEC Musk op om te getuigen in een onderzoek naar zijn miljardenaankoop van Twitter. Hoewel Musk aanvankelijk instemde, zei hij een paar dagen voor de geplande datum af. Volgens de SEC begaat Musk hiermee een overtreding, en klaagt hem dus aan.

“Geen van Musk’s bezwaren zijn legitiem gegrond, en hij heeft geen rechtmatig excuus om niet mee te werken aan het onderzoek van de SEC.”

Aldus de commissie. Enkele uren na de aanklacht reageerde Musk via zijn platform X op de situatie.

“Een grondige hervorming van [de SEC en de DOJ] zijn nodig. Ook is er een commissie nodig die de personen die hun wetgevende macht hebben misbruikt voor persoonlijk en politiek gewin gaat bestraffen. Ik kan niet wachten tot dit gebeurt.”

SEC ligt ook onder vuur door crypto voorstanders

Dit is niet de eerste keer dat Musk het aan de stok krijgt met de SEC. In 2018 moest hij een boete van $40 miljoen betalen en aftreden als voorzitter van Tesla, omdat hij volgens de SEC investeerders had gefraudeerd door te liegen in een tweet. Vervolgens gaf hij in een interview aan dat hij “totaal geen respect heeft voor de SEC”. Daar doet hij dus nu een schepje bovenop.

Niet alleen Musk bekritiseert het doen en laten van de SEC. Ook vanuit de Amerikaanse politiek begint de onvrede over de commissie op te borrelen. Vorige week werd de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, ondervraagd door het Amerikaanse congres. Congresleden beschuldigden Gensler onder andere van het misbruiken van zijn positie als voorzitter.

In deze kwestie staat crypto centraal en of de digitale munten onder de Amerikaanse effectenwetgeving valt of niet. Het luktr Gensler echter niet om een duidelijk antwoord te geven op de definitie van een effect. Zoals altijd deed hij zijn best om de vragen te ontwijken.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment