eerst prijsdaling voorafgaand aan grote stijging?

Louise de Graaf


De befaamde bitcoin (BTC) halving komt stilletjes dichterbij. April volgend jaar staat gemarkeerd als de maand waarin de block reward voor BTC miners voor de vierde keer gehalveerd wordt. In het verleden heeft dit iedere keer geleid tot de start van een nieuwe bullmarkt. Wat zegt het verleden ons echter over de komende maanden voorafgaand aan de BTC halving?

Bitcoin daling op komst? Analisten delen visie

De bitcoin halving is een belangrijk evenement dat is geprogrammeerd in de code van Bitcoin. Iedere 210.000 transactieblokken, ofwel grofweg iedere 4 jaar, wordt de beloning van miners gehalveerd. In ruil voor het toevoegen van nieuwe transactieblokken aan de blockchain ontvangen miners een block reward evenals alle betaalde transactiekosten. Deze block reward zal ergens in april volgend jaar dalen van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Bitcoin heeft tot dusver altijd bewogen in cycles gebaseerd op dit grootschalige evenement. In het verleden begon de koers enkele maanden na de halving aan een nieuwe grote opwaartse trend. Met nog meer dan 6 maanden te gaan, kunnen we historische data uiteraard ook gebruiken om deze periode vóór de halving te voorspellen.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat niets zeker is in het crypto-land en dat resultaten uit het verleden allerminst garantie bieden voor de toekomst.

Het bekende X-account ‘Rekt Capital’ bracht gisteren een analyse aan het licht van de pre- en post-halving maanden in 2015. Hij schreef dat bitcoin in 2015 met 25 procent corrigeerde toen het op zich op eenzelfde moment in de cycle bevond als nu. Mocht bitcoin in herhaling treden wat dat betreft, dan zou dat een koersdaling richting 21.000 tot 22.000 dollar betekenen.

Vanaf 2 maanden voorafgaand aan de halving beleefde de koers een mooie stijging om vervolgens vlak erna met 40 procent te dalen. 6 maanden na de halving werd de parabolische fase in gang gezet en was de nieuwe bullmarkt een feit.

Handelaar en crypto-analist ‘CrediBULL Crypto’ verwacht ook een daling op korte termijn voor bitcoin. Hij verwacht dat de koers tot een niveau rondom de 26.500 dollar kan zakken. Mocht de daling uit de hand lopen, denkt hij dat het belangrijke steunniveau van 24.800 dollar te allen tijden stand zal houden.

Macro-economische factoren als BTC katalysator

Vorige week heb je wellicht al kunnen lezen over de visie van de bekende macro-analist Raoul Pal. Hij verwacht dat in het tweede kwartaal van 2024, vlak na de halving, er een nieuwe bullmarkt uit zal breken.

Hij zwemt echter tegen de richting in door te stellen dat het daadwerkelijke effect van de halving op de bitcoin koers gering is. Hij stelt dat met name gunstige wijzigingen in het monetaire beleid van centrale banken de katalysatoren zijn voor nieuwe bullmarkten. Mogelijke renteverlagingen in 2024 kunnen het investeringsklimaat weer aantrekkelijk maken en een nieuwe grote opwaartse trend voor bitcoin aanjagen.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment