Een vloek of zegen voor de bitcoin markt

Louise de Graaf


De cryptowereld kijkt met spanning naar de recente ontwikkelingen rond het failliete Genesis. Het crypto leenbedrijf kreeg onlangs toestemming van een rechter om een forse hoeveelheid aandelen te verkopen uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Deze aandelen zijn vrij direct gelinkt aan de prijs van bitcoin en de verkoop ervan zou een grote impact op de koers van BTC kunnen gaan hebben.


‘Bitcoin president’ van El Salvador claimt historische overwinning

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Impact op de markt en bitcoin

De verkoop wordt geschat op ongeveer $1.6 miljard en heeft potentieel om de markt te beïnvloeden, maar de voorspellingen zijn gemengd. Aan de ene kant zouden de uitstromen uit GBTC, die sinds de goedkeuring om te converteren naar een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) al meer dan $5 miljard bedragen, extra druk op de bitcoin prijs kunnen leggen. Aan de andere kant, zo benadrukt de cryptocurrency exchange Coinbase onlangs, blijven deze fondsen waarschijnlijk binnen het crypto-ecosysteem, wat een neutrale tot mogelijk zelfs positieve impact zou hebben.

Het geld dat vrijkomt bij de eventuele verkoop zal volgens Coinbase dus hoogstwaarschijnlijk op korte termijn gewoon weer in de crypto markt terechtkomen. Schuldeisers van Genesis zullen bijvoorbeeld ook betaald krijgen in BTC, en niet in cash.

“”Onze mening is dat veel van deze fondsen waarschijnlijk binnen het crypto-ecosysteem zullen blijven, wat bijdraagt aan een neutraal totaaleffect in de markt.”

De BTC koers staat er sterk voor

Met deze voorspelling sluit Coinbase zich enigszins aan bij een aantal belangrijke analisten die ook verwachten dat een negatieve impact van de verkoop op de BTC koers zal uitblijven. James Seyffart, ETF-analist bij Bloomberg, noemt dat het succes van de ETF’s meer dan genoeg is om eventuele verkoopdruk op te vangen.

Sam Callaghan, analist bij Swan Capital, benoemt ook dat de verkoop ook een eenmalige gebeurtenis zal zijn. Het is iets wat de markt volgens hem vrij eenvoudig op zal kunnen vangen zonder dat er een heftige koersdaling plaats hoeft te vinden.

De cryptomarkt is geen vreemde van volatiliteit, en de situatie rond Genesis is hier geen uitzondering op. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ondanks de mogelijke korte termijn fluctuaties, de lange termijn visie van de markt relatief onveranderd blijft.


Post Views: 52

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment