een nieuw gevaar voor de industrie

Louise de Graaf


De wereld van crypto kent meerdere gevaren in het straatje van oplichting, witwassen, fraude en meer. Tegenwoordig is er een fenomeen bijgekomen, namelijk ‘vampire attacks’. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het belangrijk om er rekening mee te houden?


Manta Network ’token unlock’ kan voor volatiele koers zorgen

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Wat zijn crypto vampire attacks?

Een vampire attack, zoals uitgelegd door experts, is een strategie waarbij een crypto-protocol actief probeert gebruikers en liquiditeit van een ander protocol af te snoepen. Dit gaat vaak met behulp van aantrekkelijke beloningen en andere mechanismen. Deze aanvallen zijn van nature agressief en kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan de doelprotocollen als ze niet adequaat worden aangepakt.

Een belangrijk aspect van deze aanvallen is de manipulatie van liquiditeit. Liquidity verwijst naar de mate waarin een cryptomunt gemakkelijk kan worden gekocht of verkocht zonder grote verstoringen van de prijs. In de wereld van cryptocurrencies, waar liquiditeit cruciaal is voor een gezonde werking van de markten, kunnen vampire attacks leiden tot grote vormen van volatiliteit.

Een van de meest bekende voorbeelden van een vampire attack is van Uniswap op SushiSwap in 2020. SushiSwap werd gelanceerd als een fork (aftakking) van Uniswap, waarbij het zijn liquiditeit migreerde naar het nieuwe protocol door gebruikers incentives te bieden in de vorm van SUSHI-tokens.

SushiSwap beloofde een hoger rendement op investeringen en richtte zich op specifieke pools op Uniswap, waar bekende gebruikers hoge opbrengsten zochten. Dit resulteerde in een aanzienlijke afname van de liquiditeit op Uniswap.

In maart 2022 werd SushiSwap zelf getroffen door een vampire attack. De aanval van ForkDelta resulteerde in een verlies van meer dan 100 miljoen dollar aan beschikbaar geld op het platform.

Beschermende maatregelen treffen

Om dergelijke aanvallen te voorkomen of te beperken, zijn er verschillende maatregelen die crypto-protocollen kunnen nemen. Eén daarvan is het implementeren van mechanismen voor liquiditeitsbehoud, zoals beloningen en staking. Bovendien is transparantie en openheid van essentieel belang, zodat investeerders zoals jij en ik de werking van het protocol kunnen begrijpen en vertrouwen.

Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met deelname aan verschillende protocollen en platforms. Het is verleidelijk om deel te nemen aan nieuwe projecten die aantrekkelijk hoge beloningen bieden. Maar onthoudt dat het essentieel i om de potentiële gevaren te begrijpen. Vaak geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook.


Post Views: 107Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment