€220 Miljoen Bitcoin weg na fout van schoonmaakster

Louise de Graaf


De groep mensen die de waarde van bitcoin (BTC) inzien, wordt vandaag de dag steeds groter. Dit is weleens anders geweest, maar de computerliefhebbers die er als eerste bij waren zijn hier dan ook rijkelijk voor beloond. Clifton Collins was een van de pioniers die al op een koers van 5 dollar de potentie van bitcoin zag. Zijn schoonmaakster heeft hem echter al zijn financiële vrijheid op een wel heel opmerkelijke manier afgenomen.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Het voordeel van vroegtijdig bitcoin investeren

Collins, een 49-jarige man, ontdekte bitcoin slechts enkele maanden nadat de blockchain in januari 2011 lanceerde. Later dat jaar, en in de eerste maanden van 2012, investeerde hij geld dat hij had verdiend met het kweken van cannabis. Om precies te zijn kocht de man uit Dublin een totaal van 6.000 BTC. Destijds lag de bitcoin koers rond de 5 dollar.

Sindsdien is de koers meerdere malen over de kop gegaan en is de totale waarde van zijn stapel met een weerzinwekkend rendement gestegen tot bijna 220 miljoen dollar.

Een tragische wending: het ongeluk van de schoonmaker

Begin 2017 besloot Collins uit veiligheidsoverwegingen zijn BTC-rijkdom te verspreiden over 12 verschillende wallets met elk 500 BTC.

Wanneer je een nieuwe wallet aanmaakt, genereert de wallet-software een willekeurige reeks van 12 of 24 woorden die samen de seed phrase, ofwel de herstelzin, vormen. De gebruiker wordt gevraagd deze op te schrijven en veilig te bewaren aangezien dit de toegang tot de wallet, en daarmee de opgeslagen bitcoins, herstelt.

Collin printte de seed phrases op een A4-tje die hij vervolgens in zijn huurhuis verborg in de aluminium kap van zijn viskoffer met hengels.

In 2017 werd hij vanwege drugspraktijken voor vijf jaar achter de tralies gezet. Terwijl hij zijn straf uitzat, had de huurbaas een schoonmaakster ingehuurd om het huis te onderhouden. Zonder enige kennis van het fortuin, is de viskoffer naar een stortplaats gebracht en uiteindelijk verbrand.

Je kunt je voorstellen met wat voor gevoel Collins uit de gevangenis kwam nadat hij de bitcoin koers bekeek. Al snel maakte zijn euforische gevoelens plaats voor een enorme lading woede toen hij achter het incident kwam.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Waardevolle bitcoin lessen uit een bittere ervaring

Hoewel het verhaal van Collins erg ongelukkig is, is het verlies van bitcoins een fenomeen dat helaas veel investeerders treft. Dit gebeurt regelmatig doordat mensen eenvoudigweg hun seed phrase kwijtraken.

Alhoewel het voor de eigenaar vanzelfsprekend de ergste nachtmerrie is, draagt het bij aan het concept van de schaarste van bitcoin. Elke verloren bitcoin vermindert namelijk effectief de beschikbare voorraad.

De zaak benadrukt het belang van het veilig bewaren van seed phrases die een cruciale back-up vormen tot jouw crypto-vermogen. Bitcoin stelt mensen in staat hun eigen bank te zijn, maar hier komen de nodige verantwoordelijkheden bij kijken. Er is geen centrale partij waar je op terug kunt vallen en dus is het van groot belang zorgvuldig te werk te gaan.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment