DNB maakt fout met bitcoin en loopt 12 miljard euro mis

Louise de Graaf


De Nederlandsche Bank (DNB) vervoerde eerder dit jaar 200 duizend kilo aan goud ter waarde van 10,4 miljard euro. In totaal ging het om 14 duizend goudstaven van 12,5 kilo per stuk, die op elkaar gestapeld een 637 meter hoge toren zouden vormen. Dat brengt ons meteen op een interessant discussiepunt in de verschillen tussen goud en bitcoin.

Waar DNB voor het transport vrachtwagens en zware beveiliging nodig had, betaal je voor een bitcoin transactie (waarmee je een onbeperkte hoeveelheid kapitaal kunt versturen) op dit moment slechts 11,54 dollar.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Bitcoin is efficiënter dan goud, maar niet zo mooi

De digitale aard van bitcoin maakt dat het een stuk efficiënter is dan goud. Je kunt het binnen 10 minuten naar de andere van de wereld sturen, terwijl er voor goud behoorlijk kostbaar beveiligd transport nodig is (wat ook nog eens een stuk langzamer is dan een transactie op de blockchain van bitcoin).

Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat goud fysiek van aard is.

Het nadeel hiervan is dat transacties (zeker als het gaat om grote hoeveelheden) kostbaar en traag zijn in vergelijking met bitcoin. Aan de andere kant biedt de fysieke aard van goud ook voordelen ten opzichte van bitcoin.

Voor veel mensen is het namelijk lastig te begrijpen dat een virtueel goed als bitcoin waarde met zich mee kan dragen. Zeker voor de wat oudere generatie, die niet opgegroeid zijn met computers, kost het vaak veel tijd om de waarde van bitcoin in te zien.

Verder is en blijft goud voor de meeste mensen een visueel aantrekkelijk edelmetaal, terwijl dat voor bitcoin niet geldt. De fysieke aard van goud zorgt er ook voor dat er een bepaalde minimum-waarde aan goud blijft plakken, omdat het gebruikt wordt voor juwelen en industriële toepassingen heeft.

Met bitcoin is dat niet het geval, waardoor de prijs in theorie naar nul euro kan zakken als de vraag compleet wegvalt. Voor goud zal dat niet snel gebeuren.

Waarom bewaart DNB eigenlijk goud?

Op de website van DNB noemt de belangrijkste bank van Nederland goud een “anker van vertrouwen.” Door goud aan te houden hopen centrale banken het vertrouwen in hun valuta te vergroten. Verder stelt het centrale banken in staat om hun risico’s te diversifiëren.

Als de waarde van een valuta daalt, kan de waarde van goud behouden blijven of zelfs stijgen, waardoor de algemene stabiliteit van de reserves wordt bevorderd.

In theorie zou bitcoin een vergelijkbare rol kunnen vervullen, maar op dit moment is alleen El Salvador daarvan overtuigd. De rest van de wereld vertrouwt voor dit onderdeel nog altijd op het ouderwetse edelmetaal.

Ook om die reden kan het interessant zijn om naast bitcoin ook wat goud aan te houden, omdat het edelmetaal nog altijd een belangrijke rol in het traditionele financiële systeem speelt.


📈 Bitcoin mining: Veilig thuis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

DNB laat ruim 12 miljard euro lopen

Dit gedeelte van het artikel moet je natuurlijk niet al te serieus nemen, maar het is interessant om te kijken wat die 10,4 miljard euro aan goud waard was geweest als DNB op 1 januari van dit jaar voor bitcoin had gekozen.

De bitcoin koers is op het moment van schrijven met 122,76 procent gestegen in 2023.

Dat zou betekenen dat de reserves die DNB eerder dit jaar verplaatste nu een waarde van 23,167 miljard euro hadden gehad. Al is het natuurlijk niet helemaal eerlijk om dat te roepen, want DNB had ook niet kunnen weten dat BlackRock in Amerika een Spot Bitcoin ETF zou aanvragen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment