Dit had een €1.000 investering in Nvidia in januari je nu opgeleverd

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) koers heeft sinds 2023 goede zaken gedaan, maar er zijn een aantal aandelen die het nog veel beter hebben gedaan dan de koning der cryptocurrencies. Een voorbeeld van zo’n aandeel is Nvidia (NVDA). Deze Amerikaanse chipreus is het afgelopen jaar astronomisch hard gestegen. Als je op de eerste traditionele handelsdag van dit jaar 1.000 euro in NVDA had gestopt, hoeveel was dat dan nu waard geweest?


Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen

  • icon-finance

    Finance nieuws

450% rendement

Op 2 januari dit jaar stond de koers van NVDA op $480. Sindsdien is de koers van NVDA enorm gestegen. Sterker nog, Nvidia is eigenlijk al langer een van de best presterende grote aandelen op de Amerikaanse beurs. Op het moment van schrijven is de koers van Nvidia gestegen tot 800 dollar. Dit weerspiegelt een koersstijging van maar liefst 72%

Dit betekent dat als je op 2 januari had besloten om 1.000 euro te investeren in de Amerikaanse chipreus, dit nu een waarde van 1.720 euro zou dragen. De totale winst staat dus gelijk aan een mooie 720 euro. Dat is voor een periode van nog geen twee maanden een uitstekend rendement, maar het plaatje ziet er nog beter uit als we uitzoomen. Mocht je een jaar eerder in januari al NVDA hebben gekocht, heb je een werkelijk krankzinnig rendement behaald waar zelfs BTC niet aan kan tippen.

Op 3 januari 2023 was de waarde van NVDA 145 dollar. Dat betekent dat je op dit moment, mits je in de tussentijd niets heb verkocht van je initiële 1.000 euro, op een winst van 475% zou staan. Je investering zou nu dus 4.750 euro waard zijn geweest. Een winst van 3.750 euro; bizar.

Bitcoin heeft ook een goed jaar achter de rug, maar sinds 1 januari 2023 heeft de BTC koers ‘slechts’ 225% winst geboekt. Als bitcoin-investeerder heb je dus weinig te klagen, maar het benadrukt nogmaals hoe krankzinnig hard de koers van Nvidia is gestegen de afgelopen tijd.

Nvidia: de koning van de GPU-markt

De marktkapitalisatie van Nvidia is tevens extreem hoog daar de harde groei. Op het moment van schrijven bedraagt deze $1,97 biljoen. Dat is bijna net zo hoog als de volledige crypto markt bij elkaar, die $2,06 biljoen bedraagt, zo blijkt uit data van Companies Market Cap. Nvidia staat hiermee op plek 4 van de allergrootste bedrijven ter wereld op basis van marktkapitalisatie.

De reden voor de extreme groei van Nvidia is te vinden in de opkomst van AI. Voor AI-applicaties is veel rekenkracht nodig en de producten van Nvidia zijn hier op dit moment bij uitstek geschikt voor. Er worden door corporaties zoals Google en OpenAI enorme hoeveelheden ingeslagen, maar ook consumenten doen hier aan mee. Al met al laat Nvidia de concurrentie, waaronder bitcoin, ver achter zich.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment