De komst van Bitcoin ETF’s is te danken aan Grayscale, aldus de SEC

Louise de Graaf


tot voor kort leek de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een onwrikbare houding aan te nemen tegenover de lancering van spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETFs). Deze fondsen, die de prijs van bitcoin volgen en op de beurs verhandeld kunnen worden als aandelen, stonden lange tijd op de zwarte lijst van de SEC. Dit veranderde allemaal toen vermogensbeheerder Grayscale een belangrijke rechtszaak tegen de SEC won.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag BONK miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 BONK

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De SEC keurt Bitcoin ETF’s goed

De winst in de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC heeft een significante impact gehad op de houding van de commissie. Gary Gensler, voorzitter van de SEC, erkende in een interview met CNBC’s Squawk Box dat deze overwinning in augustus 2023 hun perspectief op de crypto-investeringsvehikels heeft veranderd, dat meldt Cointelegraph:

“We hadden een aantal van deze [aanvragen voor een spot Bitcoin ETF] in de loop der jaren afgewezen, en er was iets veranderd. Als diep gelovige in de rechtsstaat en respect voor de rechtbanken, hebben we met een nieuwe rechterlijke beslissing in gedachten, besloten om vooruit te gaan,” zei Gensler.

Grayscale’s juridische strijd en de gevolgen

In juni 2022 wees de SEC Grayscale’s aanvraag voor de omzetting van haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in een spot Bitcoin ETF af, onder vermelding van gebreken in het ontwerp om ‘frauduleuze en manipulatieve praktijken’ te voorkomen. Dit leidde ertoe dat Grayscale een hoger beroep indiende bij het United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit.

De uitspraak op 29 augustus 2023 viel in het voordeel van Grayscale uit, waarbij de rechtbank oordeelde dat de juridische grondslag van de SEC voor de afwijzing ontoereikend was. Het omzetten van Grayscale’s GBTC-fonds in een ETF zou dus gewoon mogen volgens de rechter.

Deze juridische overwinning bleek doorslaggevend te zijn voor Grayscale. Op 10 januari gaf de SEC haar zegen aan tien ETF’s die Bitcoin als onderliggende activa houden. De openingshandelssessie was getuige van aanzienlijke activiteit, met Grayscale’s GBTC die goed was voor $2,3 miljard aan handelsvolume – bijna de helft van het totale volume van $4,5 miljard op die dag, volgens gegevens van Yahoo Finance.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment