de grote crypto winnaar van 2023

Louise de Graaf


Met een koersstijging van 337 procent was MicroStrategy vrijwel het best presterende grote beursgenoteerde bedrijf in 2023. En dit heeft één simpele reden: bitcoin (BTC). In 2020 begon het softwarebedrijf met het verzamelen van bitcoin, en sindsdien is het MSTR aandeel een manier voor investeerders om blootstelling aan bitcoin te verkrijgen.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

MicroStrategy (MSTR) stijgt met 337 procent

Met de indrukwekkende stijging van 337 procent deed MicroStrategy het dit jaar beter dan onder andere Nvidia (234 procent) en Meta (194 procent). Maar de opmars van MSTR is ook ruim dubbel zo hoog als de stijging van bitcoin (160 procent).

MicroStrategy is een interessant geval. Waar de aandelenkoersen van andere techbedrijven afhankelijk zijn van winsten en marktaandeel lijkt de interesse van investeerders in MSTR enkel gebaseerd te zijn op de bitcoin die het bedrijf bezit. Het bedrijf heeft namelijk 174.530 bitcoin op de balans staan met een totale waarde van ongeveer $7,65 miljard.

Volgens Joseph Vafi, analist bij investeringsbank Canaccord Genuity, maken de software activiteiten van MicroStrategy vrij weinig uit voor investeerders. Dit zegt hij in gesprek met het Amerikaanse CNBC.

“Het is bitcoin. Alle andere [software] activiteiten zijn gezond en goed, ze verwaarlozen het niet. Ze zijn een leider in de software industrie. Maar het maakt eigenlijk helemaal niet uit.”

Het succesverhaal van Michael Saylor

Zoals gezegd startte het bedrijf in 2020 met het investeren in bitcoin. Daarvoor hield het bedrijf zich enkel bezig met software zaken waarvan de winsten jaar op jaar achteruit liepen. De toenmalige CEO, Michael Saylor, besloot in 2020 ruim een half miljard dollar aan het werk te zetten.

“De reden dat we besloten hebben om bitcoin te kopen is omdat een vorm van digitaal goud representeert. Het is harder dan goud. Het is slimmer, sterker en sneller dan goud.”

Aldus Saylor in 2020 nadat het bedrijf begon met het investeren in bitcoin. Destijds was de waarde van MicroStrategy $1,1 miljard. Vandaag de dag is de marktkapitalisatie van het bedrijf $8,5 miljard. Deze waarde stijging is grotendeels te danken aan bitcoin. 90 procent van de waarde van het bedrijf is diens bitcoin bezit.

Joseph Vafi bewondert Saylor voor zijn moedige keuze om drie jaar geleden met overtuiging bitcoin te kopen namens MicroStrategy.

“Michael Saylor is een visionair. Hij zag de kans om dankzij de grote hoeveelheid cash die ze hadden en de zuivere balans van het bedrijf, dit bitcoin experiment te beginnen. Het heeft goed uitgepakt en ze vervolgen deze route.”

Post Views: 9Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment