De grootste crypto losers van 2023

Louise de Graaf


De crypto sector is zeer gevarieerd. Van ervaren en professionele zakenmannen tot mensenschuwe programmeerders, allemaal dragen ze hun steentje bij. En zoals het altijd het geval is, zit er van tijd tot tijd ook een zwart schaap tussen. En sommigen van hen hebben aardig wat schade kunnen veroorzaken.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Crypto exchange FTX oprichter Sam Bankman-Fried

Veruit de grootste crypto loser van 2023 is toch wel Sam Bankman-Fried. De oprichter van de failliete crypto exchange FTX begeeft zich nu aan het einde van een rechtszaak die hem weleens 115 jaar celstraf kan opleveren. De reden hiervoor is zijn aandeel in het in november 2022 instorten van zijn opgerichte exchange FTX, waardoor een onvoorstelbare tientallen miljarden dollars verdampten.

Hij sluisde meer dan $8 miljard dollar aan klantentegoeden weg naar zijn handelsbedrijf Alameda Research. Aan het hoofd van het bedrijf stond zijn toenmalige vriendin. De relatie stortte even hard in elkaar als zijn bedrijf en de miljarden die hij verkwanselde. In zijn rechtszaak werd hij in de steek gelaten door collega’s en vrienden. Het kostte de jury maar enkele uren om hem te veroordelen.

Terraform Labs CEO Do Kwon

Een terechte tweede plek van grootste crypto loser is Do Kwon. De in de Montenegrijnse gevangenis gesitueerde oprichter van Terraform Labs heeft wellicht de grootste financiële schade ooit aangericht. Terraform Labs was de organisatie achter de terra (LUNA) crypto en stablecoin. Toen de stablecoin als een kaartenhuis in elkaar stortte, verdampten er miljarden.

De stablecoin bleek namelijk helemaal te zijn gebouwd uit gebakken lucht. Andere stablecoins, zoals tether (USDT), gebruiken cash en obligaties om de prijs juist te houden. Niet alleen verdampten door dit fiasco (mogelijk gemaakt door Do Kwon) meerdere miljarden, het zorgde er ook nog eens indirect voor dat FTX instortte. Dat zaakje stonk echter vanaf het begin al, dus dat zat er aan te komen. 

Doordat het dubbelop tientallen miljarden schade aanrichtte, maakt Kwon kans op de titel van ‘meeste financiële schade aller tijden aangericht’. Afgelopen maanden werd Kwon in Monenegro opgepakt en berecht. Hoogstwaarschijnlijk zal hij binnen geringe tijd aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea worden uitgeleverd.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bonus: Avraham Eisenberg (Avi)

De crypto handelaar en Mango Markets oprichter Avraham Eisenberg heeft eveneens recht op de titel van ‘crypto loser’. Hij wacht momenteel een rechtszaak af in een gevangenis in Brooklyn. Hij wordt verdacht van het wegsluizen van $110 miljoen van solana protocol Mango Markets.

Dit gaf hij zelf, alhoewel wellicht onbedoeld, toe op Twitter. Twee maanden later werd hij opgepakt in Puerto Rico. Gedurende het onderzoek vond de Federal Bureau of Investigation (FBI) kinderporno op zijn mobiele telefoon. Op deze vondst hadden Eisenberg en zijn advocaat geen commentaar.

Post Views: 41Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment