Cryptomarkt ziet $445 miljoen verdampen na Bitcoin crash

Louise de Graaf


In een onstuimige 24 uur heeft bitcoin (BTC) en vrijwel de hele cryptomarkt een opmerkelijke klap gekregen. Vooral cryptohandelaren hebben het zwaar te verduren en waren getuige van liquidaties ter waarde van bijna een half miljard dollar. Deze verdamping van volgde op de recente prijsdaling van de bitcoin koers tot onder de $66.000.


šŸš€ Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Volatiliteit veroorzaakt massale BTC liquidaties

Volgens gegevens van CoinGlass heeft vooral de derivatenmarkt in de cryptosector zwaar te lijden gehad onder deze prijsschommelingen. Een liquidatie in deze context treedt op wanneer een open positie met leverage zo ver in het rood komt te staan dat de beurs waar de handelaar klant is verplicht is het contract te sluiten. Dit resulteert in het verlies van de volledige inzet van de handelaar voor de desbetreffende positie.

De afgelopen 24 uur zijn meer dan 100.000 handelaren op verschillende crypto exchanges geliquideerd voor een totaalbedrag van $455 miljoen. Niet geheel verrassend kwam de piek van deze liquidaties nadat de BTC koers een flinke stap terug deed. Vooral long posities zijn dan ook geliquideerd; 80% van alle liquidaties betreft deze groep handelaren, die wedden op een stijging van de koers.

Een kijkje in de toekomst voor bitcoin

Niet alleen bitcoin ging vandaag uiteraard onderuit, ook ethereum (ETH) en altcoins zoals solana (SOL) en dogecoin (DOGE) volgden deze neerwaartse trend, met met meer dan $100 miljoen aan liquidaties als gevolg. De hoeveelheid liquidaties van vandaag is een stuk hoger dan gemiddeld en het laat zien dat het een vrij heftige correctie betreft. Veel handelaren waren schijnbaar niet voorbereid op een daling.

Op het moment dat de eerste golf van liquidaties begint, is er ook altijd de mogelijkheid dat dit voor verdere neerwaartse prijsdruk zorgt. Deze verdere bearish prijsdruk kan vervolgens voor nog meer liquidaties zorgen waardoor een soort vicieuze cirkel ontstaat. Dit noemen we een liquidatiewaterval. Vandaag was mogelijk een kleine waterval te zien.

De grote hoeveelheid geld die vandaag verdampte onder cryptohandelaren laat nog maar eens zien dat het handelen in crypto niet zonder risico is. Bijna altijd bij grote bewegingen van de koers, zowel naar boven als naar beneden, zijn er veel liquidaties te zien.


Post Views: 899Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment