Crypto stablecoins beleven merkwaardige dip in 2023

Louise de Graaf


De totale marktwaarde van de crypto-markt is in 2023 meer dan verdubbeld. Begin dit jaar lag die waarde nog op ongeveer 750 miljard dollar, maar nu is dat al ruim 1,6 biljoen dollar. Stablecoins hebben hier voor de verandering niet aan bijgedragen. Tegelijkertijd is de marktwaarde van alle stablecoins op één specifieke blockchain juist enorm gegroeid.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Stablecoins groeiden niet mee in 2023

Dat schrijft crypto-marktonderzoeker Sixdegree in een onderzoeksrapport. In december van 2022 lag de marktwaarde van alle stablecoins op 139 miljard dollar en nu is dat 129,5 miljard dollar. Dat is merkwaardig, want de rest van de crypto-markt is flink gegroeid. Over het algemeen duiden groeiende marktwaardes van stablecoins op een opwaartse trend voor de rest van de markt, en een krimp in stablecoins ook op een krimp in de rest. Het gebrek aan correlatie is dus anders dan normaal.

Ethereum (ETH) is nog steeds heer en meester in stablecoin-land. De blockchain van de grootste altcoin is volgens de onderzoekers het thuis van bijna 54 procent van alle stablecoins. Daarmee is het met ruime afstand de grootste, want de meeste netwerken hebben maar een beperkt aandeel.

Toch deed één netwerk dit jaar niet mee aan de kwakkelende trend, namelijk Tron (TRX). Deze blockchain zag een groei van 57,7 procent, waardoor het eind dit jaar een marktaandeel van 37,8 procent voor stablecoins heeft weten te pakken. De eerstvolgende blockchain in de lijst is BNB Chain (BNB), die genoegen moet nemen met slechts 3,9 procent.

Wellicht komt dat door de enorme problemen bij Binance, wiens BUSD-stablecoin dit jaar enorm is gekrompen. BUSD heeft nu een marktaandeel van 1,7 procent – dat is een krimp van 93 procent ten opzichte van december 2022.

Grote investeerders bezitten meeste stablecoins

Ook blijkt dat de meeste eigenaren van stablecoins maar erg weinig van deze tokens bezitten. 94,2 procent bezit minder dan 1.000 dollar aan stablecoins. Tegelijkertijd vormen adressen met meer dan 100.000 slechts 0,56 procent van alle wallets, terwijl ze 87,6 procent van alle coins in hun bezit hebben.

Eerder dit jaar zagen we ook al zulke grote verschillen. De grootste stablecoin, Tether’s USDT, is namelijk in een jaar tijd met 22 miljard dollar gegroeid. Ondertussen is USDC in diezelfde periode juist 21 miljard dollar verloren.

Post Views: 3Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment