Crypto scam van $73 miljoen ontmaskerd, twee oplichters opgepakt

Louise de Graaf


Ondanks verwoede pogingen van overheden om cryptocurrencies goed te reguleren en daarmee handelaren te beschermen, zijn er nu toch weer twee personen gearresteerd in verband met een grootschalige crypto scam.

Nieuwe memecoin gaat de strijd aan met de Amerikaanse overheid

Nieuwe memecoin gaat de strijd aan met de Amerikaanse overheid

Crypto scam van 73 miljoen dollar

In de Verenigde Staten zijn recent twee crypto scammers opgepakt. Het duo wordt ervan verdacht onwetende crypto investeerders te hebben verleid om flinke sommen geld te investeren in grote scams, waarna de ontvangen gelden vervolgens worden witgewassen naar tether (USDT). Volgens de aanklacht zou er maar liefst 73 miljoen dollar zijn buitgemaakt.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet op 17 mei weten dat de eerste verdachte, Daren Li, gearresteerd was op 12 april op het vliegveld in Atlanta (Georgia). Yicheng Zhang, de tweede verdachte, werd op 16 mei gearresteerd in Los Angeles. 

De twee mannen hadden een internationaal crimineel netwerk opgezet voor het witwassen van miljoenen dollars. Deze miljoenen waren afkomstig van crypto scams die men ook wel “pig butchering” noemt.

Bij deze vorm van oplichting bouwen scammers eerst een band op met de slachtoffers. Wanneer er voldoende vertrouwen is ontstaan, vragen ze om grote investeringen te doen in verschillende crypto projecten. Nadat het geld is ontvangen, vertrekken de oplichters vervolgens met de noorderzon.

Gevangenisstraf van 120 jaar

Li en Zhang zouden medeplichtigen van de scams gevraagd hebben om allerlei ondernemingen op te richten en hier vervolgens een bankrekening mee te openen.

Het geld dat werd verdiend met de scams ging via meerdere ondernemingen en bankrekeningen in de Bahama’s uiteindelijk naar een crypto exchange, waar het werd omgezet naar tether.

Het tweetal wordt verdacht van het samenzweren om geld wit te wassen en zes afzonderlijke gevallen van internationale witwaspraktijken.

De maximale gevangenisstraf voor internationaal witwassen is 20 jaar. In het geval van Li en Zhang zou dit dus zesmaal kunnen worden opgelegd, waardoor de heren tot 120 jaar kunnen worden opgesloten. 

Russische oppositieleider lanceert crypto-referendum over Poetin

Russische oppositieleider lanceert crypto-referendum over Poetin

Overheden zullen crypto verder reguleren

De plaatsvervangend procureur-generaal, Lisa Monaco, weet dat het een uitdaging is om fraude met cryptocurrencies tegen te gaan. De zogenoemde “pig butchering” scams zijn erg populair in de online criminaliteit.

In november 2023 wist het ministerie van Justitie ook al 9 miljoen dollar te vangen uit een crypto scam. De scam zou maar liefst 70 slachtoffers in de Verenigde Staten hebben getroffen.

In reactie op deze stijgende trend in scams, zijn de autoriteiten hard bezig om cryptocurrencies verder te reguleren. Door richtlijnen en kaders op te stellen zouden crypto handelaren beter beschermd worden.

Aan de andere kant kan deze regulatie ook meer obstakels op de weg betekenen voor innovatie en ontwikkeling van de digitale munten en bezittingen.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment