Crypto-reus Grayscale brengt XRP terug, maar dumpt MATIC

Louise de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Grayscale Investments, de grootste crypto vermogensbeheerder ter wereld, komt de laatste tijd regelmatig in het crypto nieuws. Het is namelijk een van de grote spelers in de Amerikaanse ETF race.

Vandaag staat de vermogensbeheerder in het nieuws vanwege een aantal opmerkelijke aanpassingen aan zijn fondsen.


Litecoin neemt het voortouw als betaalmiddel in cryptoland

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Grayscale voegt XRP en AVAX toe, maar verwijdert MATIC

De meest opvallende aanpassing die Grayscale doorvoert is het terugbrengen van ripple (XRP) en de toevoeging van avalanche (AVAX) aan een aantal fondsen. Bijna net zo opvallend is dat Grayscale daarvoor polygon (MATIC) verwijdert.

Een van deze fondsen is het zogeheten Digital Large Cap Fund (GDLC) van Grayscale. Dat fonds bestaat nu uit 69,15% bitcoin (BTC), 21,9% ethereum (ETH), 3,65% solana (SOL), 2,54% XRP, 1,62% cardano (ADA) en 1,14% AVAX. MATIC is niet meer onderdeel van het fonds.

XRP werd verwijderd door Grayscale doordat Ripple werd aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De toezichthouder bestempelde toen XRP als ongeregistreerd effect en de verkoop ervan zonder vergunning als illegaal.

Vervolgens hadden veel exchanges XRP van hun aanbod verwijderd en Grayscale haalde de controversiële munt uit zijn fondsen. Afgelopen zomer oordeelde een rechter echter dat de secundaire verkoop van XRP, dus via beurzen, niet valt onder de Amerikaanse effectenwetgeving.

Daarmee is de rechtszaak nog niet gedaan, maar handelsplatformen voelen zich weer verzekerd genoeg om XRP te noteren.

Het GDLC fonds van Grayscale is gericht op de grootste cryptovaluta op de markt en dat is waarschijnlijk de reden waarom MATIC vervangen is door AVAX.

AVAX is de afgelopen tijd namelijk hard gestegen en komt nu uit op de negende positie van grootste munten qua marktkapitalisatie. MATIC viel echter terug naar de dertiende positie.

Crypto vermogensbeheerder voert meer aanpassingen door

Overigens heeft Grayscale MATIC niet verwijderd uit het fonds gericht op platforms voor smart contracts buiten Ethereum, het zogeheten Grayscale Smart Contract Platform Ex-Ethereum (GSCPxE) fonds. Het is een teken dat Grayscale mogelijk alsnog gelooft in MATIC.

Dit fonds bestaat nu uit 44,54% SOL, 19,77% ADA, 13,89% AVAX, 9,75% polkadot (DOT), 8,25% MATIC en 3,80% cosmos (ATOM).

Daarnaast heeft Grayscale ook zijn DeFi fonds (DEFG) aangepast. Uit dit fonds is curve (CRV) verwijderd en besaat nu uit 41,1% uniswap (UNI), 23,9% lido (LDO), 13,39% maker (MKR), 12,63% aave (AAVE) en 8,97% synthetix (SNX).

De aanpassingen die Grayscale doorvoert zijn onderdeel van de herbeoordeling die het bedrijf elk kwartaal uitvoert. Hiermee past het zijn fondsen aan op de laatste marktontwikkelingen en de vraag van zijn beleggers.

Ondertussen wil Grayscale van zijn bitcoin fonds een ETF maken. Mogelijk krijgen we in de komende dagen te horen of de SEC hiermee instemt.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment