Crypto oplichter die €33 miljoen stal uitgeleverd aan België

Louise de Graaf


Crypto-oplichter Laurent B is het vermeende brein achter het beruchte Bit Robot-handelsplatform. Het platform beloofde hoge rendementen, die behaald werden door een trading bot. Voor een lange tijd ging het goed; investeerders haalden het geld als water binnen. Totdat de eigenaar naar het buitenland verdween, samen met €33 miljoen aan klantengeld. Nu is hij, een jaar later, uitgeleverd aan buurland België. 


Beruchte FTX-oprichter Sam Bankman-Fried 25 jaar de cel in

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Laurent B. verdwijnt met klantengeld crypto tradingplatform ‘Bit Robot’

Laurent B. werd vorig jaar door Interpol opgepakt in het Braziliaanse Fortaleza. Hij wordt ervan verdacht €33 miljoen te hebben gestolen van gedupeerde klanten. De diefstal vond plaats in januari 2021; meer dan twee jaar lang heeft Laurent van zijn buit kunnen genieten. 

Maar nu heeft de Braziliaanse rechtbank besloten dat hij zal worden uitgeleverd aan thuisland België. Onderhand heeft de vermeend oplichter bijna een jaar in de Braziliaanse arrestatiecel gezeten. Hij kwam daar terecht na een internationale klopjacht, die volgde toen de getroffen klanten lucht kregen van wat hun daadwerkelijk overkomen was. 

Bit Robot was een platform waarop men winst werd beloofd door middel van trading bots. Deze online programma’s, vaak aangestuurd door kunstmatige intelligentie, investeren automatisch in cryptocurrencies. Gebruikers werden rendementen beloofd van 14 tot 21 procent per maand. 

Crypto investeringen verdwenen

In januari 2021 ontdekten klanten tot hun grote schrik dat al het geld op het platform verdwenen was. Het platform zelf meldde in eerste instantie dat ze gehackt waren. Maar al gauw kwam aan het licht dat dit leugens waren. De Belg uit Bergen ging er naar verluidt met het geld vandoor.

Bit Robot accepteerde naast euro’s ook stortingen van cryptocurrencies. Daaronder vielen bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), ethereum (ETH) en litecoin (LTC). Ook de privacycoins dash (DASH) en monero (XMR) werden geaccepteerd, munten waarmee men anoniem kan betalen. 

Volgens berichtgeving in Waalse media hebben slachtoffers van de oplichting duizenden tot tienduizenden euro’s verloren. Velen van hen hebben hun geld nog niet teruggezien. Hoeveel er nog van de €33 miljoen over is, is niet bekend.


Post Views: 24Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment