Crypto oplichter actief met neppe bitcoin qr-codes

Louise de Graaf


Tegenwoordig zijn er veel oplichters actief op Instagram, Facebook of X. Ze proberen je te verleiden om een aantal cryptocurrencies over te maken of je gegevens via een neppe link achter te laten. Onlangs heeft een crypto oplichter geprobeerd om mensen een neppe bitcoin (BTC) qr-code te laten scannen.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto

Politie vindt duizenden neppe bitcoin papieren

De politie kreeg onlangs een melding van overlast door een gast in het hotel. Na de aankomst van de politie in het hotel, werd ook de kamer van de gast doorzocht die overlast had gemaakt. Tijdens deze doorzoeking stuitte de politie al snel op verdachte spullen die betrekking hadden op oplichting. De politie vond lege gripzakjes, transactiebonnen, watermerkstickers, stempels en duizenden neppe bitcoin papieren. De politie gaf aan dat in eerste instantie het onduidelijk was wat de man met de verdachte spullen wilde doen.

Bron: Politie Amsterdam

Onderzoek geeft meer informatie

De afgelopen tijd heeft de politie onderzoek gedaan naar de situatie rondom de oplichter en zijn verdachte spullen. Hieruit blijkt dat er al eerder meldingen zijn geweest van een aantal omwonenden die gripzakjes vonden met daarin een bitcoin paper wallet. Op zo’n bitcoin paper wallet staan persoonlijke gegevens en een qr-code waarmee je toegang kan krijgen tot crypto’s.

Het is lastig om te zien of de papieren wel echt zijn, waardoor vaak mensen erin trappen. Ze scannen dan de qr-code, doordat ze denken dat ze hun geld kunnen inwisselen voor bitcoin, maar krijgen helemaal niks. Sterker nog, cybercriminelen hebben toegang tot jouw gegevens waardoor je nog kwetsbaarder bent voor een volgende oplichting.


Bitcoin ETF’s kunnen bullmarkt inluiden – goed nieuws voor de koersen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Wees gewaarschuwd voor crypto oplichters

Hoge rendementen, zogenoemde giveaway scams, of waar vaak snel gehandeld moet worden, is vaak een signaal van oplichting. Je kan dan jezelf afvragen of de gemaakte beloftes of voorstellen realistisch zijn.

De omwonenden of mensen die in dit verhaal de bitcoin papieren vinden, zijn ook gewaarschuwd door de politie. De politie verzoekt om de papieren weg te gooien en wie toch de code gescand heeft, kan aangifte doen. Het is niet zeker of de crypto oplichter het gelukt is om mensen te oplichten.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment