‘Crypto meer gebruikt door criminelen dan dollars’ toch niet waar

Louise de Graaf


Overheden klagen al jaren over hoe cryptocurrencies gebruikt worden door criminelen voor het witwassen van geld en voor het financieren van terroristen. Transacties doen met cryptocurrencies kan namelijk buiten het traditionele financiƫle systeem om. Maar crypto wordt volgens critici veel minder gebruikt door criminelen dan aanvankelijk werd gedacht. Veel overheden hebben dit lang ontkent, maar de Amerikaanse overheid bevestigt dit nu eigenlijk.


šŸŽ Begin het nieuwe jaar goed: ā‚¬10,- gratis crypto naar keuze

Criminelen gebruiken veel meer cash dan crypto

In een drietal onderzoeksrapporten beschrijft het Amerikaanse Ministerie van Financiƫn de aandachtspunten voor 2024 omtrent witwassen, terrorismefinanciering en andere georganiseerde misdaad. Ook criminelen moeten hun financiƫn regelen, en geld witwassen via crypto zou volgens veel crypto-tegenstanders een uitstekende manier daarvoor zijn.

De rapporten beschrijven uitgebreid dat het gebruik van crypto door criminelen de afgelopen jaren is geƫxplodeerd. Tussen 2021 en 2022 heeft de overheid een toename van 183% gemeten in de gestolen bedragen. Maar volgens het ministerie gebruiken criminelen voor witwassen voornamelijk cash dollars. Dit komt doordat cash enige anonimiteit met zich meebrengt. Criminelen zouden dit in grote hoeveelheden hebben weggesmokkeld.

In 2023 waren er in totaal 1.480 inbeslagnames van geld dat de Verenigde Staten wilde verlaten, wat ongeveer 18 miljoen dollar waard was. Illegitiem geld dat de andere kant op wilde kwam van 1.010 verschillende bronnen en was 53 miljoen dollar waard. Uiteraard is dat maar het kleine deel dat is gepakt.

Onderzoek overheid komt overeen

Ook gaat het ministerie uitgebreid in op terrorismefinanciering en andere vormen van georganiseerde misdaad, alhoewel hier erg weinig specifieke cijfers in staan. Toch wordt ook voor die aspecten de rol van crypto op de achtergrond gezet.

Het lijkt erop dat de bevindingen van het ministerie overeenkomen met die van andere partijen. Nadat terrorismeorganisatie Hamas in oktober Israƫl de oorlog verklaarde lag de crypto-industrie zwaar onder vuur, doordat dit soort organisaties hun activiteiten zou hebben gefinancierd met cryptocurrencies. Toch bleek niet veel later dat dit zwaar overdreven was. In het geval van Hamas zou hier zelfs geen enkel bewijs voor zijn.

Onlangs bleek uit een onderzoek van blockchain-analysedienst Chainalysis dat criminelen in 2023 24,2 miljard dollar aan cryptocurrencies hebben ontvangen via allerlei soorten criminaliteit. Dat is veel meer dan wat de overheid aan crimineel cash in beslag heeft genomen, maar het suggereert ook dat de overheid veel cash geld mis zou kunnen lopen. Het handige van blockchains is dat de meeste

De markt een stapje voor blijven?Ā Join onze bruisende Discord-communityĀ met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiĆ«ren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment