Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf

Louise de Graaf


Sam Bankman-Fried, de beruchte voormalig CEO van FTX, kreeg enkele weken geleden zijn straf te horen.

De ‘crypto koning’ moet maar liefst 25 jaar de gevangenis in. Daar is de gevallen CEO het niet mee eens en zijn advocaten hebben zoals verwacht hoger beroep ingediend tegen het vonnis.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

‘Crypto koning’ Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de gevangenis in

Bankman-Fried, ook bekend als ‘SBF’, werd vorig jaar november schuldig bevonden aan zeven aanklachten van fraude.

Dat volgde ongeveer twee jaar nadat zijn cryptobeurs FTX was ingestort. In november 2022 bleek de enorme crypto-exchange plotseling in de problemen te zitten.

Het bedrijf kampte met een liquiditeitstekort waardoor klanten hun geld niet meer konden opnemen, wat uiteindelijk leidde tot het aanvragen van faillissement.

Achteraf bleek snel dat SBF sjoemelde met de tegoeden van klanten en miljarden had verduisterd. Hij heeft echter steeds zijn onschuld volgehouden, zelfs nadat collega’s tegen hem getuigden.

De aanklagers eisten een straf van 40 tot 50 jaar. Zijn advocaten stelden een veel lagere straf van 6,5 jaar voor, maar rechter Lewis Kaplan vond dat SBF weinig spijt toonde en vond zijn ‘filantropische imago’ slechts een “act”.

Naast de gevangenisstraf van 25 jaar moet SBF ook $11 miljard terugbetalen aan gedupeerde klanten en beleggers.

SBF gaat in hoger beroep tegen vonnis

Zoals verwacht zijn SBF en zijn advocaten het niet eens met de hoge straf en gaan daarom in hoger beroep. De aanvraag werd op het allerlaatste moment ingediend, enkele uren voor de deadline.

Het hoger beroep zal waarschijnlijk worden behandeld door het Hof van Beroep. Meerdere rechters zullen beslissen of de veroordeling en de straf in stand worden gehouden of dat er een nieuw proces moet volgen.

Ondertussen heeft SBF een verzoek ingediend om zijn beroep af te wachten in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn, in plaats van overplaatsing naar een federale gevangenis.

Zijn status als voormalig miljardair in combinatie met zijn autisme zouden hem een kwetsbaar doelwit maken in federale gevangenissen, zeggen de advocaten.

De hoogte van zijn straf blijft een punt van controverse in de crypto-wereld. Zo zijn sommigen van mening dat 25 jaar veel te hoog is, aangezien hij niks gewelddadigs heeft gedaan. Veel marktparticipanten vinden het echter te laag vanwege de enorme hoeveelheid slachtoffers en de grote bedragen.


Post Views: 7Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment