Crypto investeerders leiden miljoenen schade door phishing scams

Louise de Graaf


In 2 maanden tijd is in 2024 maar liefst 104 miljoen dollar gestolen aan crypto door middel van phishing scams. Cybercriminelen hebben een gigantisch bedrag weten te ontfutselen, zo liet beveiligingsbedrijf Scam Sniffer weten.


🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Eén keer klikken kan al leiden tot crypto diefstal

Bij phishing klikt een potentieel slachtoffer op een linkje in een reactie of mailbericht en word je naar een andere website geleid. Je hebt vaak niet door dat dit een nepwebsite is en als je dan inlogt, geef je de daders toegang tot je crypto wallet. 

Gebruikers hebben vaak niet eens door dat hun informatie gestolen is, totdat hun wallet ineens leeg is. Dit is de afgelopen 2 maanden bij 97.000 mensen fout gegaan. Zij zijn slachtoffer geworden van phishing en zijn gezamenlijk 104 miljoen dollar aan cryptovaluta kwijt.

Ethereum zeer populair

Uit het onderzoek blijkt dat er voornamelijk ethereum (ETH) wordt gestolen. De afgelopen twee maanden is er namelijk 78 miljoen dollar aan Ethereum verdwenen uit de wallets van nietsvermoedende slachtoffers.

Phishing is al heel lang een probleem, maar het lijkt nu wel ineens fors toe te nemen. Vorig jaar is er 295 miljoen dollar aan cryptovaluta gestolen door phishing. Nu is er in 2 maanden tijd al een derde van dat bedrag weg.


Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Phishing scams in de praktijk

Dat phishing nu alleen maar toe neemt, is niet zo gek. Door middel van sociale media is het nog makkelijker geworden om slachtoffers te vinden. Cybercriminelen doen zich voor als bekende accounts zoals Elon Musk, en plaatsen dan reacties op sociale media zoals X. Daarin staat dan een malafide link naar een andere website.

Deze phishing scams worden ook uitgevoerd op Nederlandse websites. Mocht je toch per ongeluk op een verkeerde link klikken, verlaat dan de site onmiddellijk en wijzig alle wachtwoorden van mogelijk blootgestelde accounts. Kijk goed uit voordat je op een linkje in een reactie. Zeker als het te goed klinkt om waar te zijn.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment