Crypto handelaar verliest al zijn geld door paniekactie

Louise de Graaf


Stablecoins hebben in de afgelopen bearmarkt een hoop ongemakkelijke situaties veroorzaakt. Zoals de naam al verklapt horen deze tokens stabiel te zijn en de waarde van een andere activa te kopiëren, maar ze verliezen regelmatig hun stabiliteit. Afgelopen woensdag was Real USD (USDR) aan de beurt. Helaas veroorzaakte een probleem op een decentraal handelsplatform voor één USDR-handelaar voor nóg meer problemen.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

USDR crypto stablecoin niet meer stabiel

Veel stablecoins kopiëren de waarde van de Amerikaanse dollar, zo ook Real USD. Maar net als sommige andere stablecoins houdt deze token niet alleen maar Amerikaanse dollars aan als onderpand. In het geval van USDR bestaat de helft van het onderpand uit een andere stablecoin, DAI om precies te zijn. De andere helft van het onderpand bestaat uit vastgoed dat met non-fungible tokens (NFT’s) op de blockchain is gezet.

Helaas is vastgoed niet zomaar te verkopen, zelfs niet als je het op de blockchain zet. Nadat USDR kampte met een groot gebrek aan liquiditeit dwongen handelaren de treasury om alle DAI af te staan, in ruil voor de USDR-stablecoin.

Helaas was dit niet genoeg, want de handelaren die over waren konden hierdoor alleen maar USDR inwisselen voor de moeilijk te verkopen NFT’s. Hierdoor crashte de koers van de stablecoin volgens CoinGecko met bijna 50%. USDR-uitgever Tangible verklaarde op sociale mediaplatform X dat het slechts een liquiditeitsprobleem is, en dat er verder niets aan de hand is. USDR had een marktwaarde van slechts 45 miljoen dollar, het is dus niet zo vreemd dat er snel een enorm gebrek aan liquiditeit is ontstaan.

Handelaar verliest al zijn geld met USDR

De token is dus niet naar nul gegaan. Maar één handelaar had wel erg veel pech. Volgens Lookonchain verkocht hij namelijk per ongeluk 131.350 USDR voor 0 USDC op het decentralized finance (DeFi) protocol OpenOcean V2. Dat deed hij waarschijnlijk uit paniek.

Doordat de token niet genoeg liquiditeit had, was het verschil tussen de daadwerkelijke verkoopprijs en de prijs op het moment van verkopen gigantisch. Deze slippage in jargon lag in dit geval zelfs op 100%, waardoor de handelaar in de praktijk al zijn geld verloor.





Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment