Crypto gebruikt in fentanyl handel, overheid opent jacht

Louise de Graaf


Het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) heeft acht bedrijven aangeklaagd. Het gaat om de illegale productie van drugs en de distributie en verkoop van verboden chemicaliën. De bedrijven worden er daarnaast van beschuldigd cryptocurrency te hebben gebruikt om geld te verplaatsen.

De DOJ heeft actie ondernomen tegen een netwerk in Florida van in totaal 28 bedrijven en individuen. Ze zouden betrokken zijn bij het produceren van fentanyl en methamfetamine. Daarnaast zijn ze betrokken bij de verkoop van chemicaliën die gebruikt worden om illegale drugs te maken.

Onder de leveranciers vallen een aantal Chinese bedrijven. Crypto werd hierbij gebruikt als betalingsmiddel. De bedrijven zouden cryptocurrency transacties gebruiken om hun identiteit en de locatie van hun fondsen te verbergen. Naast de strafzaak heeft het U.S. Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) ook sancties opgelegd aan een aantal Chinese staatsburgers. Er zijn 16 bijbehorende crypto wallets geïdentificeerd die samen miljoenen dollars hebben ontvangen, verspreid over honderden transacties.

Wat is fentanyl?

Fentanyl is een krachtige pijnstiller die qua werking lijkt op morfine, maar met een factor 50 tot 100 vele malen sterker is. Vanwege zijn kracht wordt het vaak gebruikt voor de behandeling van patiënten met ernstige pijn voor wie andere opioïden niet effectief zijn. Gezien het potentieel dodelijke risico van fentanyl, vooral wanneer het buiten een medische context wordt gebruikt of wanneer het gemengd is met andere substanties, wordt er wereldwijd gewaarschuwd voor het gebruik ervan.

Amerikaanse senaat pleit voor regelgeving

Tijdens een Senaatszitting benadrukte de Amerikaanse Senator Elizabeth Warren het wijdverspreide gebruik van cryptocurrency in de Chinese fentanyl handel. Ze merkte op dat meer dan 90 Chinese bedrijven fentanyl aanboden, waarbij bijna alle bedrijven crypto als betaling accepteerden.

 Elizabeth Rosenberg van het Amerikaanse ministerie van Financiën wees op de aantrekkelijkheid van crypto voor deze transacties vanwege de pseudo-anonimiteit. Warren stelde dat haar Digital Asset Anti-Money Laundering Act de crypto betalingen kan helpen stoppen en gaf aan dat het wetsvoorstel opnieuw zal worden ingediend.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment