Crypto-fondsen groeien voor de 8e week op rij, bitcoin blijft de baas

Louise de Graaf


De instroom van kapitaal bij de grote crypto-investeringsproducten was ook vorige week weer positief. Uit data van crypto-fondsbeheerder CoinShares blijkt dat al 8 weken op rij meer geld in deze producten werd geĆÆnvesteerd dan eruit werd gehaald. Bitcoin (BTC) bleef daarbij de koning op dit vlak.


šŸ”” Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen ā‚¬60 gratis goud

Crypto instromen schieten naar $1,3 miljard

CoinShares meldt dat er vorige week 176 miljoen dollar werd geĆÆnvesteerd in fondsen als die van Grayscale en CoinShares zelf. Dit markeert alweer de 8e week dat de instromen positief waren.

De in- en uistromen van crypto-investeringfondsen. Bron: CoinShares.

Wel neemt de instroom iets af ten opzichte van de vorige weken. Desalniettemin brengt de positieve instroom van vorige week de teller voor 2023 op $1,3 miljard aan investeringen. Wel is dit een stuk minder dan in 2021 en 2020, toen de totale instromen respectievelijk $10,7 en 6,6 miljard bedroegen.

Investeren in crypto via beursfondsen biedt verschillende voordelen. Zo hoeven investeerders niet zelf de crypto in bewaring te nemen en kunnen ze blootstelling aan crypto krijgen via de meer traditionele wegen, zoals een broker.

CoinShares merkt op dat de verhouding tussen het crypto handelsvolume en het handelsvolume van deze beursfondsen een flinke verschuiving heeft gezien:

ā€œInteressant is dat het ETP [lees, beursfonds]-aandeel van de totale cryptovolumes stijgt, met een gemiddelde van 11% vergeleken met het historische langetermijngemiddelde van 3,4%, en ruim boven de gemiddelden van de bullmarkt van 2020/21.ā€

Bitcoin blijft de baas

Het overgrote deel van de instromen ging naar fondsen die gebaseerd zijn op bitcoin. Maar liefst 155 miljoen van de 176 miljoen ging naar BTC fondsen. Nog een positief teken is dat fondsen die op bitcoin shorts zijn gebaseerd juist een uitstroom zagen. Met shorten kunnen investeerders winst maken als de bitcoin koers daalt.

Het positieve sentimen ligt volgens de onderzoekers vooral in Ć©Ć©n hoek:

ā€œWij zijn van mening dat dit aanhoudend positieve sentiment verband houdt met de aanstaande goedkeuring van een spotgebaseerde Bitcoin ETF in de VS.ā€

Ook altcoins zagen positieve cijfers. Solana fondsen haalden 13,6 miljoen binnen en Ethereum fondsen 3,3 miljoen. Kleine uitstromen werden waargenomen bij beursproducten omtrent uniswap (-550.000 dollar) en polygon (-860.000 dollar).Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment