Crypto en banken onder nieuw EU vergrootglas: diepgaand onderzoek

Louise de Graaf


Met de toenemende integratie tussen cryptocurrencies en traditionele banken staan Europese toezichthouders op scherp. Een recent onderzoek vanuit de EU heeft tot doel de interactie tussen banken en crypto bedrijven grondig te analyseren. Opnieuw een stap in de richting van het onder controle krijgen van de crypto industrie door de EU.


šŸš€ Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

EU gaat banken onderzoeken

Het onderzoek, op poten gezet door de EBA in samenwerking met de Europese Systeemrisicoraad (ESRB) en de Financial Stability Board (FSB), richt zich op het in kaart brengen van de verbindingen tussen traditionele banken en niet-traditionele financiĆ«le entiteiten (non-bank financial institution, of NBFI). Dit omvat hedgefondsen, private equity, en vooral, crypto-platformen zoals exchanges en brokers. JosĆ© Manuel Campa, de voorzitter van de EBA, benadrukte in een interview met de Financial Times het belang van een diepgaand inzicht in deze ā€˜onderliggende ketenā€™ om de potentiĆ«le besmettingsrisicoā€™s tussen bancaire en niet-bancaire financiĆ«le instellingen te begrijpen, vooral in tijden van financiĆ«le stress. Meten is weten.

ā€œWe zouden meer moeten doen en dat gaan we ook doen. We moeten inzicht hebben in de hele onderliggende keten bij NBFIā€™sā€, aldus Campa.

De EBA heeft volgens Campa al gekeken naar de blootstelling van banken aan NBFIā€™s, waaronder bijvoorbeeld leningen. Campa stelt dat dit proces behoorlijk uitdagend kan gaan worden, aangezien niet alle data even betrouwbaar, of Ć¼berhaupt beschikbaar is. Dat geldt zeer waarschijnlijk ook in veel gevallen voor crypto-instellingen.

Volgens de Europese autoriteiten hebben NBFIā€™s meer dan $200 biljoen aan activa onder beheer. Dat is bijna de helft van alle financiĆ«le activa over de hele wereld. Niet bepaald een kleine groep financiĆ«le instellingen dus.

Europese crypto regulatie vordert gestaag

De EU is al langere tijd bezig met het opzetten van een duidelijk en uniform regelgevend stelsel wat betreft cryptocurrencies. Het kopstuk hierin is het zogeheten Markets in Crypto-Assets (MiCA). Deze nieuwe regels moeten er niet alleen voor zorgen dat de EU meer grip krijgt op de crypto industrie, maar ook een positieve impact hebben op crypto bedrijven. Dergelijke bedrijven snakken namelijk naar duidelijkheid.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders presenteert een spannende quiz over de cryptowereld van 2023. Doe mee op 5 januari om 13:00 uur en maak kans op 5 miljoen Shiba Inu, 20 XRP of andere fantastische crypto-beloningen. Volg ons op Instagram en doe morgen om 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment