Crypto en aandelen op rand van ernstige prijscorrectie, zegt expert

Louise de Graaf


Het sentiment in de cryptomarkt lijkt geleidelijk om te slaan, ondanks dat we vlak voor de volgende bitcoin (BTC) halving staan.

Ook Markus Thielen, oprichter van 10X Research, die nog eerder dit jaar de stijging naar $70.000 voorspelde, wordt negatief.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Bitcoin en aandelen staan op de rand van aanzienlijke prijscorrectie

Thielen voorspelde begin dit jaar correct de pre-halving bull-run van bitcoin naar de $70.000. Hij is echter nu bearish geworden over risico-activa, waaronder aandelen en crypto.

De analist is zelfs bezorgd over een aanzienlijke prijscorrectie in deze markten. Dat legt hij als volgt uit:

“Onze groeiende zorg is dat risicovolle activa (aandelen en crypto) op de rand staan van een aanzienlijke prijscorrectie. De voornaamste trigger is de onverwachte en aanhoudende inflatie.

Nu de obligatiemarkt minder dan drie renteverlagingen projecteert en het rendement op 10-jarige staatsobligaties de 4,50% heeft overschreden, zijn we mogelijk op een cruciaal keerpunt voor risicovolle activa aangekomen.”

Onlangs bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten toch hardnekkiger te zijn dan gedacht, en de laatste consumentenprijsindex (CPI) kwam dan ook hoger uit dan verwacht.

Daardoor verwacht de markt inmiddels dat de Amerikaanse centrale bank minder dan drie renteverlagingen dit jaar zal doorvoeren. De markt had nog begin dit jaar nog zes tot zeven renteverlagingen verwacht.

10x Research verkoopt al zijn aandelen en meeste crypto

Dit wordt gezien als slecht nieuws voor risicovolle activa zoals crypto. Het investerings- en onderzoeksbedrijf heeft daarom besloten om al zijn aandelen uit de technologiesector te verkopen. Het heeft ook zijn meeste cryptomunten verkocht, zegt Thielen:

“We hebben al onze technologieaandelen gisteravond verkocht (bij de opening) omdat de Nasdaq erg slecht presteert en reageert op de hogere obligatierente.

We houden slechts een paar cryptovaluta vast waarin we sterk geloven. Over het algemeen zijn we negatief gestemd over risicovolle activa (aandelen en crypto).”

Volgens Thielen was het vooruitzicht van de renteverlagingen juist een van de grootste drijfveren van de sterke prijsstijging eind 2023 en begin 2024.

“De bitcoin rally van 2023/2024 werd voornamelijk aangedreven door de verwachting dat de rentetarieven worden verlaagd, maar dit scenario wordt nu serieus in twijfel getrokken.”

Daarnaast merkt Thielen op dat de instroom naar de nieuwe bitcoin spot-ETF’s sterk is afgenomen.

Ook dat is een teken van het omkerende sentiment. James Butterfill van CoinShares trekt hier een vergelijkbare conclusie.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment