Crypto durfkapitalisten in 2023 veel minder happig dan vorig jaar

Louise de Graaf


Vorig jaar stond in het teken van de pijnlijke crypto bearmarkt, die naast de problemen bij onder andere Terra, Three Arrows Capital (3AC) en FTX ook werd gekenmerkt door toch gebleven interesse van durfkapitalisten. 2023 was ondanks de uitdagingen juist vrij positief voor de markt, maar durfkapitalisten bleven op de achtergrond.


Crypto als sluiproute: Russische topman tart EU-sancties

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Durfkapitaal minder blij met 2023

In een onderzoeksrapport schrijft The Block dat de interesse van deze groep investeerders uitbleef. Durfkapitalisten investeren over het algemeen in een erg jong stadium in crypto-bedrijven en -protocollen en hebben dus een cruciale rol voor de industrie.

In 2023 investeerden deze partijen 10,7 miljard dollar in jonge blockchain projecten. Dat klinkt veel, maar het is een daling van 68% ten opzichte van 2022. Toen kregen nieuwe projecten 33,3 miljard dollar. Het grootste bedrag hiervan kwam bovendien in de eerste helft van dit jaar. De rest van dit jaar werd gekenmerkt door een dip, alhoewel durfkapitalisten in november weer wat meer durf hadden.

Tegelijkertijd kregen projecten in de pre-seed-, seed- en Series A-financieringsrondes in 2023 juist méér kapitaal. Bestemmingen voor kapitaal in een wat verder gevorderd stadium hadden minder geluk, zij krompen dit jaar. Deze laatste groep is dus de oorzaak van de grote krimp. Polygon Ventures-topman Abhishek Saxena verklaarde:

De grote krimp in financiering in 2023 was grotendeels verwacht, in verband met de macro-economische omstandigheden, onzekere regelgeving en de problemen [die 2022 heeft achtergelaten]. Toch waren de meeste investeerders en oprichters verrast door de omvang van de krimp. Deze ‘financieringswinter’ is een gezonde en nodige correctie waardoor de industrie haar focus weer kan herpakken.

Ook is positief dat het bedrag van ongeveer 10,7 miljard dollar nog steeds meer was dan die van voorgaande bearmarkten. Zo lag dit bedrag in 2018 op 8,1 miljard dollar, en 2019 en 2020 waren samen goed voor slechts 6,4 miljard dollar.

MiCA goed voor financiering jonge projecten?

Het toegenomen durfkapitaal kwam begin dit jaar overeen met de enorme toename van geld voor jonge Europese crypto-projecten. Dat was vlak nadat de Markets in Crypto-Assets-wet (MiCA) vorm begon te krijgen. Op het eerste gezicht leek de wereld deze wet dus goed te keuren. Niet veel later bleek uit onderzoek dat Europa drie ‘crypto-hubs’ erbij heeft gekregen.

Post Views: 20Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment