Cruciale economische wending met gevolgen voor de bitcoin koers

Louise de Graaf


Zijn we op een kantelpunt aangekomen voor de wereldwijde economie? Afgelopen week zat vol met macro-economisch vuurwerk dat in potentie gigantische gevolgen heeft voor de bitcoin koers. Zo maakte de Amerikaanse overheid bekend dat ze minder staatsobligaties met een lange looptijd gaan verkopen in vergelijking met eerdere plannen, liet de Japanse centrale bank rentestijgingen toe voor staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar, lijkt de Amerikaanse centrale bank het einde van zijn strenge rentecampagne aan te kondigen en presteerde de Amerikaanse arbeidsmarkt zwakker dan afgelopen maand en slechter dan aanvankelijk werd verwacht.

Dat is een gigantische berg aan informatie die we rustig gaan ontleden, om vervolgens af te sluiten met de impact hiervan op de bitcoin koers.


📈 Bitcoin mining: Veilig thuis, geen technische kennis nodig!

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Wat is er aan de hand met de wereldeconomie?

Het belangrijkste nieuws van afgelopen week was wellicht het verzwakken van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat zorgt er namelijk voor dat het makkelijker wordt voor de Amerikaanse centrale bank om de inflatie verder omlaag te drukken. Hoe hoger de werkloosheid, hoe lager de consumptie en dat is positief als je voornaamste doel is om de inflatie onder de duim te krijgen.

Als de werkloosheid spectaculair stijgt, dan zou dat zelfs tot snelle renteverlagingen kunnen leiden.

Ondanks alle speculatie over de Amerikaanse arbeidsmarkt is het belangrijk om te benadrukken dat de werkloosheid momenteel nog extreem laag is met de 3,9 procent die op de borden staat. Al is het ook belangrijk om te zien dat de werkloosheid meestal op een dieptepunt ligt op de momenten voordat een recessie begint.

Op het moment van schrijven groeit de private sector (zie bovenstaande grafiek) nog altijd, maar er is wel een vertraging in de groei zichtbaar. We zijn echter nog niet op het niveau van tijdens de crisis van 2008, maar zoals je ziet kan deze data heel snel omslaan.

De groei van de lonen begint inmiddels wat af te zwakken in de Verenigde Staten, wat positief is voor de inflatie en dat is wat de markt wil zien (goed voor de bitcoin koers). Waarom? Omdat vertraging van de groei van de lonen een neerwaartse druk op de inflatie geeft, wat betekent dat de Amerikaanse centrale bank wellicht sneller de eerste renteverlagingen kan doorvoeren.

Wat betekent dit allemaal voor de bitcoin koers?

Het is op macro-economisch front soms lastig om de bomen door het bos te zien, maar in dit geval lijken we te maken te hebben met positieve ontwikkelingen voor de bitcoin koers. De Amerikaanse arbeidsmarkt zwakt af, de economie van de Eurozone begint significant te verzwakken en ook in de Verenigde Staten wordt de data steeds zachter (minder sterk).

Dat zou kunnen betekenen dat we binnen afzienbare tijd de eerste renteverlagingen van Westerse centrale banken te zien krijgen. Wat dat onderwerp betreft staat mijn geld op de Europese Centrale Bank of de Bank of England als het gaat om de eerste die met renteverlagingen begint.

De Amerikaanse centrale bank lijkt wat meer lucht te hebben, maar ook dat kan uiteraard snel veranderen.

Als we bij deze ontwikkelingen de volgende halving van bitcoin, die voor april 2024 op de planning staat, en de potentiële komst van de Spot Bitcoin ETF optellen; dan begint het er langzaamaan allemaal weer bullish uit te zien voor bitcoin.

Het blijft met deze hoge rentes echter uitkijken voor een recessie, die vooral op de korte termijn wat roet in het eten kan gooien.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment