Coinbase’ crypto netwerk nadert Solana’s snelheid, maar twijfels rijzen

Louise de Graaf


Op maandag en op dinsdag schreven we dat Coinbase’ eigen blockchain, Base, groeit als kool. Het netwerk is nu zelfs het grootste layer-2-protocol op Ethereum (ETH). Niet alleen de netwerkactiviteit is bron van optimistische cijfers, ook de cijfers van wat het netwerk allemaal kan verwerken zijn gunstig. Ze zijn zelfs zó optimistisch dat niet iedereen ervan overtuigd is dat ze wel kloppen.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Onduidelijke cijfers van Base blockchain

Op sociale mediaplatform X schrijft Base-ontwikkelaar Jesse Pollak dat het netwerk op dinsdag 300 tot 400 transacties per seconde (TPS) verwerkte. Zijn conclusie is gebaseerd op een momentopname, alhoewel zijn screenshot vrij hard bewijs geeft. Wat volgens Pollak de TPS gemeten over de hele dag was, is niet bekend.

Wel zijn er andere sites die deze waarde bijhouden. Zo legt L2Beat de gemiddelde dagelijkse waarde van de afgelopen 7 dagen op ongeveer 34. Dat is dus nogal wat anders dan de 300 tot 400 die Pollak toont. Op het moment van schrijven legt BaseScan de TPS op dit moment op ongeveer 50, maar volgens ChainAspect ligt de TPS nu op iets meer dan 31. Ook noemt deze site een maximale TPS van 292.

Als de TPS-meting van Pollak klopt, dan is Base nu bijna net zo snel als Solana (SOL), verklaart een ander lid uit de crypto-community. Solana’s TPS ligt namelijk rond de 1.000, en er zijn maar weinig netwerken die hierbij in de buurt komen.

Maar volgens sceptici klopt de conclusie van Pollak niet. Optimism (OP), het netwerk waar Base op gebaseerd is, zou mislukte transacties op Base namelijk ook meerekenen. Daardoor ligt de gemeten waarde veel hoger dan de bedoeling is.

Solana in de problemen, Base niet zo

Ironisch genoeg kampt het Solana-netwerk momenteel met problemen. Deze blockchain is namelijk razend populair bij nieuwe memecoins. Die zijn de afgelopen paar maanden hard in waarde gestegen, waardoor Solana veel memecoin-transacties moet verwerken. De ontwikkelaars werken aan oplossingen, maar het is al bekend dat dit een tijdje kan duren.

Ondertussen lijkt Base grotendeels vrij van problemen te zijn. Bij de introductie vorig jaar had Base moeite om op gang te komen, maar het netwerk is inmiddels enorm in populariteit toegenomen. Toch zou het, afgaande op dit nieuws, nog moeite hebben om alle transacties te verwerken.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 1

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment