China wil strengere crypto regulatie over de hele wereld regelen

Louise de Graaf


Foto: Ms. Li/Shutterstock

In een recent verschenen financieel stabiliteitsrapport roept de centrale bank van het land (PBoC) op tot een wereldwijde gezamenlijke inspanning om regulering voor cryptocurrencies en decentralized finance (DeFi) vast te stellen. Dit voorstel van de Chinese centrale bank komt te midden van groeiende zorgen over de risico’s en volatiliteit van crypto. Dit initiatief is een significante stap, gezien China’s eerdere restrictieve houding ten opzichte van de crypto-industrie.

Wereldwijde crypto inspanningen vereist

De PBoC heeft een aparte sectie gewijd aan crypto in hun rapport en benadrukt de noodzaak van regulering via gezamenlijke inspanningen van verschillende landen. De bank wijst erop dat de cryptomarkt slechts 1% van het wereldwijde financiële systeem beslaat, maar dat ondanks de beperkte connectie met de traditionele financiële wereld, de behoefte aan regulatie groot is. Volgens lokale journalisten is dit de eerste keer dat de PBoC een specifieke sectie aan crypto assets wijdt, wat de toenemende zorg voor en erkenning van de invloed van digitale valuta weerspiegelt.

Het rapport van de PBoC benoemt diverse risico’s zoals kwetsbaarheid voor hackersaanvallen, marktmanipulatie, en zorgen rondom DeFi-systemen. Het benadrukt de noodzaak om de fragmentatie in regulatie te beheren en zogeheten toezichtarbitrage te elimineren, refererend aan de Terra-ecosysteem ineenstorting en de val van de FTX exchange in 2022. De oproep voor ‘dezelfde bedrijfsvoering, dezelfde risico’s, dezelfde supervisie’ weerspiegelt een streven naar een uniforme en effectieve wereldwijde regulatieaanpak.

Toekomst van Crypto Regulatie

China’s verzoek aan de wereldgemeenschap om de cryptosector gezamenlijk te reguleren komt na een periode van strenge beperkingen en een allesomvattend verbod op crypto-activiteiten binnen het vasteland van China. Toch erkent de Chinese overheid dat crypto en blockchain-technologie belangrijk kunnen zijn en ontwikkelt hier een daar zelfs nieuwe technologieën en plannen voor crypto.

Met deze oproep voor wereldwijde crypto-regulatie zet de PBoC een belangrijke stap richting een mogelijke nieuwe fase van wereldwijde financiële samenwerking. Zo was onlangs ook in het crypto nieuws te lezen dat Zuid-Korea ging samenwerken met de VS op het gebied van crypto. Een ander signaal dat overheden over de hele wereld crypto-regulatie serieus beginnen te nemen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment