Britse politie mag beslag leggen op crypto zonder arrestatie

Louise de Graaf


In het Verenigd Koninkrijk (VK) is een nieuwe wet aangenomen die de bevoegdheden van de politie ten opzichte van crypto verbreedt. Vanaf 26 april hoeft de Britse politie niet langer een arrestatie te verrichten voordat zij crypto bezittingen in beslag neemt. Dit maakt het mogelijk om direct in te grijpen bij het ontdekken van criminele activiteiten gerelateerd aan crypto.

Illegale cryptocurrencies kunnen door de politie worden overgebracht naar wallets die onder hun controle staan. Slachtoffers van misdrijven kunnen vervolgens een verzoek indienen om deze fondsen terug te vorderen. Opvallend is dat de politie ook mag besluiten de digitale fondsen te vernietigen als terugkeer ervan in omloop schadelijk wordt geacht voor het publiek.


Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Nationale veiligheid

Deze nieuwe bevoegdheden zijn ingevoerd na de goedkeuring van een misdaadwet door het Britse parlement in 2023. Deze wet faciliteert de snelle inbeslagname van cryptocurrency. De politie kan ook objecten zoals wachtwoorden of geheugensticks in beslag nemen die kunnen helpen bij onderzoeken.

Volgens James Cleverly, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, is de regelgeving bedoeld om nationale veiligheid te verbeteren. De wet helpt fondsen af te snijden voor organisaties zoals terroristische groepen die vaak cryptocurrencies gebruiken voor financiering.

VK streeft naar nieuwe crypto regulaties 12 maanden

In een recent interview met nieuws platform CNBC benadrukte Andrew Griffith, staatssecretaris van het Britse Ministerie van Financiën, dat het Verenigd Koninkrijk binnen een jaar ook nog andere wetten voor de crypto industrie wil implementeren.

De stap volgt na het vertrek uit de Europese Unie (EU), wat het VK de vrijheid geeft om onafhankelijke regels te stellen. Griffith stelt dat de aankomende regulaties zowel praktisch als evenredig zullen zijn, om de voordelen van de crypto-sector te behouden terwijl er duidelijke richtlijnen worden opgezet.

De ontwikkeling is deel van een bredere strategie om de financiële technologie in het land te moderniseren, inclusief regelgeving voor het gebruik van stablecoins in betalingsverwerkingen. Daarnaast onderzoekt het VK de mogelijkheden voor een eigen digitale valuta, al erkent Griffith dat dit initiatief uitgebreide technologische en privacy overwegingen vereist.


Post Views: 193Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment