Bitcoin’s totale waarde bijna gelijk aan de hele Nederlandse economie

Louise de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) is de afgelopen tijd door het dak gegaan. Grotendeels gedreven door een imponerende kapitaalinstroom richting bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) is de koers de 50.000 dollar ruimschoots gepasseerd. Als gevolg is bitcoin’s marktkapitalisatie voor het eerst sinds eind 2021 weer boven de magische grens van 1 biljoen dollar. Hiermee hijgt bitcoin in de nek van de gehele Nederlandse economie.


Pas op voor Bitcoin ‘romance scams’ deze valentijnsdag

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin weer meer dan $1 miljard waard

De marktkapitalisatie van bitcoin wordt berekend door de prijs van één bitcoin te vermenigvuldigen met het totale aantal bitcoins in omloop.

Dinsdag schommelde de koers al rond de $50.000, maar slechts een dag later werd dit psychologische niveau vol overtuiging doorbroken.

Met een circulerend aanbod van iets meer dan 19,6 miljoen bitcoins was een koers van grofweg 51.000 dollar vereist om een marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar te evenaren. Op woensdag steeg de koers tot ver boven de 51.000 dollar, en dus werd de gigantische mijlpaal behaald.

De laatste keer dat de totale waarde van alle bitcoins tezamen boven de miljard dollar uitkwam, was in december 2021.

De vorige maand gelanceerde bitcoin spot ETF’s zijn een belangrijke drijfveer geweest voor de koersexplosie van bictoin. Vorige week kwam de gezamenlijke netto-instroom uit op bijna 2,3 miljard dollar.

Iedere dag stroomde er honderden miljoenen dollars richting de nieuw op de markt gebracht fondsen. De afgelopen week bleek zonder twijfel de meest succesvolle sinds de lancering op 11 januari te zijn.

Nederlandse economie in het verschiet

Met bitcoin’s recente opmars is de Nederlandse economie binnen handbereik gekomen. Sinds vorig jaar behoort Nederland tot de exclusieve groep landen met een economie van meer dan 1 biljoen dollar.

Momenteel wordt de Nederlandse economie geschat op ruim 1,1 biljoen dollar, en dus komt bitcoin wat dat betreft akelig dicht in de buurt.

Volgens data van Companies Market Cap staat BTC momenteel op plek 10 wat betreft grootste wereldwijde activa’s. Met een huidige marktkapitalisatie van 1,026 biljoen dollar staat het stevig gevestigd tussen twee zwaargewichten, Meta Platforms op plek 9 en Berkshire Hathaway op plek 10.

De marktkapitalisatie van Meta ligt zo’n 200 miljard dollar boven die van ‘s werelds grootste crypto.

 


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment