Bitcoins 200-dagen moving average nadert record: Waarom dit belangrijk is

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) ondervond bijna twee weken geleden een flinke correctie. Het project toont echter weer tekenen van leven en lijkt zich klaar te maken voor een nieuwe rally. De Bitcoins 200-dagen simpele voortschrijdende gemiddelde (SMA) benadert momenteel namelijk een historisch hoogtepunt.


Bitcoin koers aan de vooravond van ‘parabolische fase’, volgens expert

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Waarom dit belangrijk is voor de BTC koers

De 200-daagse SMA van Bitcoin is een cruciale maatstaf voor de langetermijntrend. Het is een technische indicator die het gemiddelde van de slotkoersen van bitcoin over de laatste 200 dagen berekent. Dit gemiddelde wordt dagelijks bijgewerkt door de slotkoers van die dag toe te voegen en de slotkoers van 201 dagen geleden te verwijderen.

De eerste halving van Bitcoin vond plaats in november 2012, waarna de beloning voor miners halveerde van 50 naar 25 bitcoins per blok. We zagen toen ook de 200-daagse SMA naar nieuwe hoogtes stijgen. In de maanden die volgden zette de BTC koers een opwaartse trend in van ongeveer $12 naar meer dan $1.000 in 2013, een toename van meer dan 8.200%.

Tegen het einde van 2020, na de derde halving in mei 2020 begon dezelfde indicator opnieuw te stijgen. Het resultaat was vervolgens dat bitcoin in oktober van 2021 een recordhoogte van meer dan $67.000 bereikte.

Dat de 200-dagen SMA een historisch hoogtepunt bereikt is significant nieuws. In het verleden vond namelijk de heftigste fase van de bullmarkt plaats na het moment dat de 200-dagen SMA zijn vorige hoogtepunt brak.

De 200-dagen SMA van bitcoin nadert zijn recordhoogte. Bron: Buy Bitcoin Worldwide
De 200-dagen SMA van bitcoin nadert zijn recordhoogte. Bron: Buy Bitcoin Worldwide

5x verhoging van bitcoin vraag

Die patronen die we in het verleden zagen lijken zich te herhalen. Afgelopen zaterdag is de vierde halving in werking getreden, waarbij de beloning voor miners is gereduceerd van 6,25 naar 3,125 BTC per blok. Deze recente aanpassing zou volgens analisten van crypto exchange Bitfinex kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van de vraag, mogelijk tot vijf keer het huidige aanbod.

De halving heeft geleid tot een vermindering van het dagelijkse aanbod van nieuwe bitcoins, dat is gedaald van ongeveer 900 naar 450 BTC. Hierdoor ligt het dagelijkse aanbod nu rond de $30 miljoen, een aanzienlijke afname van de eerdere $40 tot $50 miljoen.

Deze vermindering van inkomsten kan ervoor zorgen dat kleinere miners hun activiteiten staken, wat het aanbod nog verder beperkt. Ondanks deze ontwikkeling blijft de instroom van kapitaal in spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) stabiel, met meer dan $150 miljoen per dag, waardoor de marktdruk mogelijk verder toeneemt.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment